National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Εκδηλώσεις ΕΚΤ - Ελλάδα 06/10/2000
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Hμερίδα παρουσίασης του έργου EXPLOIT 
(Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Τηλεματική για Βιβλιοθήκες")

Π ρ ό σ κ λ η σ η
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
(Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας)

06/10/2000

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σας προσκαλούν την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2000 (09.00-14.30, αίθουσα "Αντωνιάδου", Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76) σε Ημερίδα κατά την οποία θα παρουσιαστεί το έργο EXPLOIT, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Τηλεματική για Βιβλιοθήκες".

Το έργο EXPLOIT είναι μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γερμανικών Βιβλιοθηκών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Πανεπιστημίου του Bath της Μ. Βρετανίας και άλλων εταίρων, μεταξύ των οποίων και το ΥΠΕΠΘ. Επισημαίνεται ότι οι δράσεις του προγράμματος "Τηλεματική για Βιβλιοθήκες" (4ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης) συνεχίζονται και στο νέο 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών" (Ιnformation Society Technology Programme).

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Τηλεματική για Βιβλιοθήκες", τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 100 ερευνητικά έργα για τις εφαρμογές της τηλεματικής στις βιβλιοθήκες, την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, τη δικτύωση βιβλιοθηκών και την πρόσβαση σε ψηφιοποιημένο υλικό. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης δραστηριοποιείται ενεργά σε όλους αυτούς τους τομείς, μέσω της ανάπτυξης του Συστήματος Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ, της ανάπτυξης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Επιστήμης & Τεχνολογίας, του συντονισμού του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών, και της υποστήριξης των Σχολικών και Κινητών Βιβλιοθηκών.

Το EXPLOIT αποσκοπεί να καλύψει την ανάγκη καταγραφής, συστηματοποίησης και ταξινόμησης όλων αυτών των έργων, καθώς επίσης και τη διάδοση των αποτελεσμάτων τους. Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί: μια ειδική βάση δεδομένων (EXPLOIT Portal), προσβάσιμη μέσω WWW και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον web περιοδικό (EXPLOIT Interactive), όπου περιλαμβάνονται πληροφορίες για ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα στον τομέα της τηλεματικής για βιβλιοθήκες  (http://www.dbi-berlin.de/ exploit.htm). Πρόκειται για ένα έργο που ενθαρρύνει και διευκολύνει την πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που αφορούν στο χώρο των βιβλιοθηκών και των πληροφοριακών συστημάτων, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Γνώσης.

 
Πρόγραμμα
Επικοινωνία
.
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+