National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Εκδηλώσεις ΕΚΤ - Ελλάδα 26/05/2001
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Συμμετοχή του ΕΚΤ στη Έκθεση "Έρευνα και Τεχνολογία - ΕΠΕΤ ΙΙ" 

06-26/05/2001

Από τις 6 έως τις 26 Μαϊου 2000, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, Εκθεση με θέμα "Ερευνα και Τεχνολογία - ΕΠΕΤ ΙΙ" η οποία αφορούσε την παρουσίαση αποτελεσμάτων σημαντικών έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ερευνας και Τεχνολογίας ΕΠΕΤ ΙΙ στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό.  

Στην Eκθεση, που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, συμμετείχαν ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακοί φορείς και ιδιωτικές εταιρείες, που παρουσίασαν, μέσω εκθεμάτων, σεμιναρίων-ημερίδων και ειδικών εκδηλώσεων, ερευνητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Στόχοι της Εκθεσης ήταν, μεταξύ άλλων, η εξοικείωση του απλού πολίτη στα θέματα της έρευνας και τεχνολογίας και η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για τις δυνατότητες κοινής δράσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προσφέρουν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.

Παρά το γεγονός ότι η έκταση και η σημαντικότητα των έργων (περισσότερα από 3.000) των δράσεων και των αποτελεσμάτων του ΕΠΕΤ ΙΙ δεν είναι εύκολο να αποδοθούν στο πλαίσιο μιας έκθεσης, έγινε φανερή η εστίαση των προσπαθειών του ερευνητικού δυναμικού της χώρας σε επιλεγμένους τομείς, υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. περιβάλλον, βιοεπιστήμες, τεχνολογίες πληροφόρησης, νέα υλικά, πολιτισμός-κοινωνία-τεχνολογία), που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής του Ελληνα πολίτη. Σε συνέντευξη τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Δημήτρης Δενιόζος αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, και πιο συγκεκριμένα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής έρευνας υψηλής ποιότητας, στη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας σε επιχειρηματική καινοτομία και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία.

Στην Εκθεση συμμετείχε, με ξεχωριστό περίπτερο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, παρουσιάζοντας το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα, έργο εθνικής εμβέλειας προς την Κοινωνία των Πληροφοριών και της Γνώσης, που προσανατολίζεται στην ανάπτυξη, συγκέντρωση και οργάνωση περιεχομένου. Το ΕΠΣ αναπτύσσεται από το ΕΚΤ στη βάση δύο αξόνων. Ο πρώτος αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιεχομένου που περιλαμβάνει εθνικές βάσεις δεδομένων, εγκατάσταση διεθνών βάσεων δεδομένων, ψηφιοποίηση επιστημονικού περιεχομένου υλικού και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη πλήρους κειμένου. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανάπτυξη υπηρεσιών διάθεσης περιεχομένου με στόχο την εξυπηρέτηση χρηστών μέσω ηλεκτρονικών δικτύων μεταβίβασης δεδομένων.

 

 

 
Φωτογραφίες από την εκδήλωση
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001