National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Εκδηλώσεις ΕΚΤ - Ελλάδα 31/03/2000
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Ημερίδα του ΕΚΤ για το Πρόγραμμα "Tεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών" (IST)

31/03/2000

 Ημερίδα για το Πρόγραμμα IST (Tεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών) διοργάνωσε, με επιτυχία στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2000. Η Ημερίδα επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της Δράσης "Μελλοντικές και Νεοεμφανιζόμενες Τεχνολογίες" (Future and Emerging Technologies, FET). 

Οπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Εκπρόσωπος του Προγράμματος, Καθ. Π. Σπυράκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 567 έργων, σε 131 από τα οποία συμμετέχουν ελληνικοί φορείς/εταίροι (ποσοστό 19%). Η ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή στις Δράσεις "Περιεχόμενο και εργαλεία πολυμέσων" (37 έργα) και "Νέες μέθοδοι εργασίας και ηλεκτρονικό εμπόριο" (29 έργα). 

Tα 567 έργα χρηματοδοτούνται με το ποσό των 1.230 ΜΕURO. To ποσό της χρηματοδότησης των ελληνικών φορέων ανέρχεται σε 61,5 MEURO (ποσοστό 5%). Το ποσοστό αυτό δίνει στην Ελλάδα την πέμπτη θέση, στο σύνολο των 15 κρατών μελών της ΕΕ, μετά τη Γερμανία (20,6%) τη Γαλλία (16,9%), τη Μ. Βρετανία (15%) και την Ιταλία (10,9%). Οι ελληνικοί φορείς/εταίροι που συμμετέχουν στα εγκεκριμένα έργα ανέρχονται σε 224, σε σύνολο 3743 φορέων/εταίρων. Οπως επισημάνθηκε στην Ημερίδα, τα παραπάνω ποσοστά κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, και σε περίπτωση που αυτά διατηρηθούν και σε μελλοντικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, θα εδραιώσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το IST. 

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 80 διεκεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κ. Γληνός, παρουσίασε τη Δράση "Μελλοντικές και Νεομφανιζόμενες Τεχνολογίες". Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του IST, για την ενθάρρυνση της έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς (ενσωμάτωση νανοτεχνολογίας σε πληροφοριακά συστήματα, εφαρμογές κβαντικής μηχανικής σε κρυπτογραφικά συστήματα, νευροεπιστήμονες και τεχνολογίες πληροφόρησης, μικροηλεκτρονική, κλπ.), αλλά και για την ανάπτυξη καινοτόμων "τολμηρών" ιδεών, που πιθανόν να αποτελέσουν στο μέλλον τις κυρίαρχες τάσεις της τεχνολογίας. 

Ο κ. Γληνός παρουσίασε την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων του IST και αναφέρθηκε στις διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης Προτάσεων. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από ορισμένους συμμετέχοντες, σχέδια έργων (project ideas) για την ανεύρεση δυνητικών εταίρων για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα (Υποστήριξη: Δίκτυο Ιdeal-IST). Mετά τη λήξη της Ημερίδας, πραγματοποιηθήκαν συναντήσεις των ενδιαφερομένων με τον κ. Γληνό, με σκοπό την επιτυχή συμμετοχή τους στο ΙST.

 

 

 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001