National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Εκδηλώσεις ΕΚΤ - Ελλάδα 25/10/1999
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Διημερίδα του ΕΚΤ για Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεματικής σε Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμό και Μεταφορές 

25-26/10/1999

Με μεγάλη εθνική και διεθνή συμμετοχή εκπροσώπων από εταιρίες/φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πληροφορικής και τηλεματικής, πραγματοποιήθηκε Διημερίδα με θέμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών στους τομείς: Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός και Μεταφορές". H Διημερίδα διοργανώθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου 1999, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Το ΕΚΤ - εθνικός οργανισμός παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής πληροφόρησης σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας - αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής (National Contact Point) για το Πρόγραμμα IST (Information Society Technologies) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αναφέρεται στη "Φιλική προς τον χρήστη Κοινωνία των Πληροφοριών". Παράλληλα, το ΕΚΤ είναι ο συντονιστής της Κοινοπραξίας EKT/Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Innovation (προώθηση καινοτόμων ευρωπαϊκών τεχνολογιών), ο ελληνικός Κόμβος του Δικτύου MIDAS-NET (υποστήριξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής πληροφόρησης και πολυμέσων του Προγράμματος INFO2000), και ο ελληνικός κόμβος του Δικτύου IDEAL-IST (προώθηση συνεργασιών στο πλαίσιο του προγράμματος IST).

Στη Διημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 200 ανώτερα στελέχη φορέων/εταιριών, από Ελλάδα και Ευρώπη (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ισραήλ) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τουρισμού και Μεταφορών (Μουσεία, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Οργανισμοί μεταφορών και επικοινωνιών, Αναπτυξιακές εταιρίες, Εταιρίες συμβούλων, Ξενοδοχειακές Ενώσεις, κλπ.).

Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, επεσήμανε το μεγάλο αριθμό νέων τεχνολογιών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεματικής, που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικούς φορείς τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, μέσω του δεύτερου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ ΙΙ), η Γενική Γραμματεία Ερευνας Τεχνολογίας χρηματοδοτεί μεγάλα Δίκτυα Πληροφορικής, δίνοντας τη δυνατότητα στα ερευνητικά κέντρα να βελτιώσουν την υποδομή τους και να αναπτυχθούν σε νέους ορίζοντες επιστημονικής έρευνας.

Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας, αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία και στη μετάβαση από την Κοινωνία των Πληροφοριών στην Κοινωνία της Γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει αδρανής. Η παραγωγή ελληνικού περιεχομένου - όταν η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα - θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.

Κατά την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον κ. Φ. Καραμήτσο, Διευθυντή του Τομέα "Application of Domain of Transport and Tourism" της Γενικής Διεύθυνσης "Κοινωνία των Πληροφοριών" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη 2η προσκλήση υποβολής προτάσεων του Προγράμματος IST (Information Society Technologies). Ο κ. Καραμήτσος επεσήμανε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην 1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του IST, οι προτάσεις με ελληνική συμμετοχή που επιλέχθησαν για τη δεύτερη φάση αξιολόγησης αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% επί του συνόλου, ποσοστό που κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Αναφερόμενος στη 2η πρόσκληση, ενδεικτικού προϋπολογισμού 400 Meuro, o κ. Καραμήτσος παρουσίασε τις Δράσεις της Πρόσκλησης, οι οποίες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε συστήματα τηλεματικής και "ευφυή" οχήματα, συστήματα και υπηρεσίες για τον τουρισμό, νέες μεθόδους εργασίας και ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακή κληρονομία και πολιτιστικό περιεχόμενο. Σημειώνεται η ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υποστηρικτικά μέτρα που αποσκοπούν στη μεταφορά τεχνολογίας και στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η κα. M.L. Polichetti, Διευθύντρια του Κεντρικού Ινστιτούτου Καταλόγων και Τεκμηρίωσης της Ιταλίας επεσήμανε στην ομιλία της ότι η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθησε Συνάντηση Εργασίας για τις διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος IST, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. Σκοπός της Συνάντησης ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε θέματα υποβολής και συμπλήρωσης προτάσεων, με σκοπό την επιτυχημένη συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο IST. Οπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων είναι, μεταξύ άλλων, η επιστημονική/τεχνολογική ποιότητα και καινοτομία, η κοινοτική προστιθέμενη αξία και συνεισφορά στις ευρωπαϊκές πολιτικές, και η οικονομική ανάπτυξη.

Τη δεύτερη ημέρα της Εκδήλωσης, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999, απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Καθ. Θ. Παπαθεωδόρου, σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα Πληροφορικής, και ο κ. Σωτήρης Κουγιουμτζόγλου, Διευθυντής Πληροφορικής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004". Ο κ. Αντώνης Δεληχάτσιος, Διευθυντής του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσίασε τις πιλοτικές εφαρμογές τηλεματικών υπηρεσιών του Υπουργείου στον Τομέα των Μεταφορών.

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση, από τον κ. Φ. Καραμήτσο, των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του προγράμματος IST που αφορούν τον Πολιτισμό, τις Μεταφορές και τον Τουρισμό. Οπως επεσήμανε ο ομιλητής, ο τουρισμός αποτελεί τον ταχυτέρα αναπτυσσόμενο τομέα υπηρεσιών, ενώ όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά επεσήμανε την ανάγκη ψηφιακής διαφύλαξης της. Η παρουσίαση του κ. Καραμήτσου ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική, μέσω των πληροφοριών που παρείχε (τομείς προτεραιότητας, σχετικές κοινοτικές Δράσεις και ηλεκτρονικές διευθύνσεις), για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν πρόταση στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Σε εισήγησή του ο Καθ. Θ. Παπαθεοδώρου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε τις Δράσεις του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων, το οποίο διευθύνει, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Εργαστήριο έχει αναπτύξει το Web site "Οδυσσέας" του Υπουργείου - ένα από τα πληρεστέρα και πιο λειτουργικά site σε παγκόσμιο επίπεδο. Το site επισκέπτονται περισσότερα από 100.000 άτομα κάθε μήνα, εκ των οποίων το 85% ζει στο εξωτερικό. Δύο από τις εφαρμογές που πρόκειται σύντομα να προστεθούν στο web site είναι ένα on-line εκπαιδευτικό παιγνίδι σε πολιτισμικά θέματα και μια τριδιάστατη αναπαράσταση του Παρθενώνα.

Η Μ. Bobone από το Εθνικό Γραφείο Τουρισμού Επενδύσεων και Εμπορίου της Πορτογαλίας παρουσίασε ένα πρότυπο σύστημα πληροφόρησης σε θέματα τουρισμού το οποίο έχει αναπτυχθεί σε ειδικό site στο Ιnternet. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση ενός πληροφοριακού συστήματος πολυμέσων για σταθμούς οχημάτων μαζικών μεταφορών, με τον τίτλο "ΙNFOBUS", εφαρμογή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Alicante της Ισπανίας. To σύστημα διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες ενός σταθμού (διοικητικές εργασίες, συγκοινωνιακές γραμμές, συχνότητα δρομολογίων, κλπ.) σε πραγματικό χρόνο, παρέχει πληροφόρηση μέσω συστήματος εκφώνησης (με ανθρώπινη φωνή) των σχετικών πληροφοριών, ελέγχεται εξ αποστάσεως, κάνει χρήση έξυπνων καρτών, κλπ.

Οι τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν, από ελληνικές και ξένες εταιρίες, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων: α) τεχνολογίες έξυπνων καρτών και ενσωμάτωση εφαρμογών τηλεματικής στους τομείς των Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, β) κιόσκια πληροφόρησης (Infokiosks) με οθόνες αφής, πρόσβαση στο Internet και χρήση πολυμέσων, γ) εργαλεία και μεθόδους γλωσσικής τεχνολογίας στον τομέα του τουρισμού.
Ακολούθησε η παρουσίαση προτάσεων για ερευνητικά έργα (συνάντηση που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο Ideal-IST), με σκοπό την συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων/εταιριών σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Η απογευματινή συνεδρία παρουσίασης τεχνολογιών συνδιοργανώθηκε από το ΕΚΤ και την Εταιρία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΑΝΤ ΑΕ). Δύο από τις τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν ήταν: ένα νέο ασύρματο σύστημα για τον έλεγχο των επιβατών και των οχημάτων που επιβιβάζονται σε ferries, και ένα πολύπλευρο σύστημα κρατήσεων για ferry με τη χρήση του οποίου ο πελάτης μπορεί να κάνει κράτηση αυτόματα και να ρωτήσει για πληροφορίες σχετικές με την κατάσταση της κράτησης του οποιαδήποτε στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας λειτούργησε Εκθεση, στον ισόγειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στην Εκθεση συμμετείχαν οι φορείς/εταιρίες: Γενική Γραμματεία Ερευνας Τεχνολογίας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, CORDIS (Community Research and Development Information Service) - Κοινοτική Υήρεσία Πληροφόρησης σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, Δίκτυο Ideal-IST, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών - Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, Eταιρία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας, Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, ΜLS LaserLock, Truth AE, Ιntelligent Technology Systems, Netpoint, Investimento, Comercio e Turismo de Portugal, Jordan Valley College, Πανεπιστήμιο του Alicante (Iσπανία).

Η Διημερίδα αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων/εταιριών. Η ανάπτυξη έργων και υποδομών στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού και των μεταφορών, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποτέλεσε βασικό θέμα των συζητήσεων που είχαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της Διημερίδας.
Μετά την επιτυχία της Διημερίδας, το ΕΚΤ σκοπεύει να διοργανώσει και άλλες παρόμοιες Εκδηλώσεις τόσο στον τομέα Πληροφορικής και Τηλεματικής, όσο και σε άλλους τομείς έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα

 

 
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:28/02/2001