National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα Ανακοινώσεις
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news

Διεθνές περιοδικό ανοικτής πρόσβασης από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών

22/04/2008

Το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο των επιστημονικών δημοσιεύσεων, μετονόμασε το περιοδικό ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ, που εκδίδεται από το 1966, σε ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ και το αναδιοργάνωσε σε διεθνές περιοδικό ανοικτής πρόσβασης με αντικείμενο τις Βυζαντινές Σπουδές. Το νέο περιοδικό είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον δικτυακό τόπο: www.byzsym.org, ενώ θα εκδίδεται σε έντυπη μορφή στο τέλος κάθε έτους.

Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ είναι το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ενώ, στο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται ηλεκτρονικά περιοδικά στους τομείς των Ανθρωπιστικών Σπουδών, της Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας και των Επιστημών Υγείας, καθώς και ιδρυματικό αποθετήριο. Οι δράσεις του ΕΚΤ για την ανοικτή πρόσβαση (www.openaccess.gr) στοχεύουν στην ενίσχυση της εθνικής υποδομής έρευνας και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού περιβάλλοντος συλλογής, οργάνωσης και διάθεσης περιεχομένου επιστήμης και τεχνολογίας.

Οι ακαδημαϊκοί και ερευνητές του τομέα των Βυζαντινών Σπουδών, μπορούν πλέον να αποστέλλουν άρθρα και βιβλία προς κρίση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού.

Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ δημοσιεύουν άρθρα και βιβλιοκρισίες στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα, επιτρέποντας στους συγγραφείς που δημοσιεύουν άρθρα στο περιοδικό να διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα επί των άρθρων τους.

Με κύρια πλεονεκτήματα το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο, τις σαφείς διαδικασίες έκδοσης και την άμεση δημοσίευση άρθρων που έχουν περάσει τη διαδικασία αξιολόγησης και επιμέλειας, τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ φιλοδοξούν να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα των δημοσιεύσεων αξιοποιώντας συγχρόνως τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία.

Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ αναπτύχθηκαν με βάση την πλατφόρμα ανοικτού κώδικα Open Journal Systems (OJS) που αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα συστήματα έκδοσης ηλεκτρονικών περιοδικών. Το OJS έχει παραμετροποιηθεί κατάλληλα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ώστε να καλύπτει πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες έκδοσης του περιοδικού. Το ΕΚΤ βασιζόμενο στην ελληνική μετάφραση της πλατφόρμας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσάρμοσε στα ελληνικά πληθώρα εντολών και μηνυμάτων κατάλληλων να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών που χρησιμοποιούν κριτές στη διαδικασία αξιολόγησης.

Τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ανήκουν στο έργο "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης" που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο της "Ψηφιακής Ελλάδας" (www.psifiakiellada.gr) και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", Γ' ΚΠΣ 2000-2006).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του περιοδικού: www.byzsym.org ή στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: byzsyminfo@eie.gr.

 

 

 
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:15/05/2008