National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  Νέα
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news
 
 

6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο - Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (20/03/2002)


Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Περισσότερες από 12.000 προτάσεις δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε στις 20 Μαρτίου 2002, ζητώντας από επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς να υποβάλλουν τις ιδέες τους στις επιστημονικές και τεχνολογικές προτεραιότητες του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητικές κοινοπραξίες που εκπροσωπούν περισσότερες από 50 χώρες.

Η προτίμηση των ενδιαφερομένων επικεντρώθηκε, κατά σειρά, στα ακόλουθα πεδία: Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πλανητική Μεταβολή και Οικοσυστήματα (2.822 προτάσεις), Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (2.591 προτάσεις), Βιοεπιστήμες, Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας (1.997 προτάσεις), και Νανοτεχνολογίες και Νανοεπιστήμες, Πολυλειτουργικά Υλικά Βασισμένα στη Γνώση και Νέες Διεργασίες και Διατάξεις Παραγωγής (1.670 προτάσεις).

Περισσότερο από το 80% των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος προήλθαν από τις χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ τα 2/3 των υπολοίπων κατατέθηκαν από φορείς από τις υποψήφιες χώρες. Περίπου το 65% των προτάσεων που υποβλήθηκαν επικεντρώνονται στα μεγάλης κλίμακας Ολοκληρωμένα Έργα, με τις υπόλοιπες να αφορούν τα Δίκτυα Αριστείας.

Όσον αφορά τους φορείς υποβολής των προτάσεων, το παρόν έδωσαν κυρίως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από τα οποία υποβλήθηκε περίπου το 46% των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, αλλά και οι ερευνητικοί φορείς, με 32%. Αντίθετα, περιορισμένη ήταν η παρουσία της βιομηχανίας, στην οποία αναλογεί περίπου το 14% των προτάσεων, γεγονός που από τις κοινοτικές πηγές ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να κρατήσουν τις ιδέες τους για τις κανονικές προσκλήσεις που θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.

Αναλύοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν, διαπιστώνεται πως η μέση διάρκεια ανάπτυξης τόσο για τα Ολοκληρωμένα Έργα όσο και για τα Δίκτυα Αριστείας είναι πέντε έτη, με μέσο ύψους αιτούμενου προϋπολογισμού μεταξύ 17 και 18 εκατ. ευρώ και για τους δύο τύπους μέσων υλοποίησης.

Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορούν να αναζητηθούν αναλυτικά από την on-line βάση δεδομένων της CORDIS:

Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (CORDIS)
         Αναζήτηση ανά θεματική περιοχή, μέσο υλοποίησης και χώρα

Ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (CORDIS)
        
Συνολικά και ανά θεματική περιοχή

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 6ο ΠΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε (20 Μαρτίου 2002) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στις επτά θεματικές προτεραιότητες του ειδικού προγράμματος "Ολοκλήρωση και ενίσχυση της Κοινοτικής Έρευνας" (1.1.1 έως 1.1.7) και τις θεματικές προτεραιότητες 2.2 και 2.3 του ειδικού προγράμματος "Πυρηνική Ενέργεια" του 6ου Προγράμματος Πλαισίου.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν προτάσεις "ολοκληρωμένων έργων" και "δικτύων αριστείας" (νέα μέσα υλοποίησης του 6ου ΠΠ), να υποβάλλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για να συμμετέχουν σε ερευνητικές δράσεις για θέματα που θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο προτάσεων για αυτά τα δύο μέσα. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθούν από την Επιτροπή για τη διαμόρφωση του περιεχομένου των προγραμμάτων εργασίας  και των πρώτων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που αναμένονται στα τέλη του 2002.
Καταληκτική ημερομηνία: 7 Ιουνίου 2002 (17:00, τοπική ώρα Βρυξελλών)

Τα έντυπα και οι σχετικές οδηγίες για την υποβολή των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος διατίθενται  παρακάτω, καθώς και στη διεύθυνση: http://www.cordis.lu/fp6/eoi-instruments

Κείμενο πρόσκλησης   | Ελληνικά | English |
Οδηγίες για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος  
Φόρμες 
Θεματικές προτεραιότητες έρευνας στο 6ο ΠΠ 
Πληροφορίες για τα Δίκτυα Αριστείας και τα Ολοκληρωμένα Έργα 
Hλεκτρονικές διευθύνσεις Γραφείων Υποστήριξης για τις Θεματικές Προτεραιότητες του 6ου ΠΠ
 
Ολα τα παραπάνω κείμενα 

Χρήσιμες Διευθύνσεις

 

 

 
FP6 News (CORDIS)
What's new (CORDIS - FP6)  
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+ Ενημέρωση:13/05/2003