Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Δημόσια διαβούλευση για την εξάπλωση του φωτισμού LED στην Ευρώπη

20/01/2012

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του φωτισμού που βασίζεται στην τεχνολογία LED (διόδων φωτοεκπομπής) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το Πράσινο Βιβλίο της ΕΕ, ο φωτισμός LED είναι μία από τις πιο αποδοτικές μορφές φωτισμού που εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα έως 70%, σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες φωτισμού. Η ταχύτερη εξάπλωση της τεχνολογίας LED θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτισμού και, έως το 2020, θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό, κατά 20%. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 29 Φεβρουαρίου και θα συγκεντρώσει σχόλια για την επίσπευση της εξάπλωσης της τεχνολογίας αυτής.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φωτισμός LED στην αγορά είναι η υψηλή τιμή, η οποία οφείλεται στην προηγμένη τεχνολογία, συγκριτικά με εναλλακτικές λύσεις, η έλλειψη εξοικείωσης των δυνητικών χρηστών και η απουσία κοινών προτύπων. Τα βασικά ερωτήματα της διαβούλευσης αφορούν δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στη γρήγορη ανάπτυξη LED στην Ευρώπη, προϋποθέσεις για τη διάθεση ασφαλών και καλής ποιότητας προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, συνεργασίες του κλάδου του φωτισμού με αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, εγκαταστάτες ηλεκτρολογικού υλικού, μελετητές φωτισμού, κ.λπ., καθώς και τη γενικότερη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο του φωτισμού.

Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση τον φωτισμό LED αποτελεί βασικό στόχο του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Neelie Kroes, η εξάπλωση του LED μεταφράζεται σε περισσότερα χρήματα και υγιέστερο πλανήτη. Οι ιδέες της διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν για την επίσπευση της εξάπλωσής του και τη μεγιστοποίηση των σχετικών θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται πως με τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης των συμβατικών λαμπτήρων στην ΕΕ, το αργότερο έως το Σεπτέμβριο του 2012, θα πρέπει να αντικατασταθούν περίπου 8 δισ. λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε κατοικίες, γραφεία και δρόμους, παραχωρώντας τη θέση τους σε ενεργειακά αποδοτικότερες λύσεις φωτισμού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τεχνολογίες φωτισμού LED και OLED (οργανικές LED), που συναποτελούν τον φωτισμό στερεής κατάστασης (SSL). Η τεχνολογία SSL παρέχει υψηλή ποιότητα φωτός και οπτικής απόδοσης, με διαρκώς βελτιούμενες επιλογές σχεδιασμού. Η SSL μπορεί να προωθήσει την καινοτομία στους κλάδους του φωτισμού και των κατασκευών, παρέχοντας τεράστιες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 
Το πράσινο βιβλίο και η δημόσια διαβούλευση
Ψηφιακό Θεματολόγιο της ΕΕ
|More