Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Ο Αχιλλέας Μητσός νέος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

23/11/2009

Ο Αχιλλέας Μητσός, Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας. Με σημαντική εμπειρία σε θέματα ερευνητικής πολιτικής και γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, ο νέος Γραμματέας έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον ελληνικό ερευνητικό χώρο, όπως η αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα, αλλά και η αναδιαμόρφωση του ερευνητικού περιβάλλοντος με βάση την αριστεία, την αξιολόγηση και την επιβράβευση της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Αχιλλέα Μητσού στο περιοδικό Nature, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες επενδύσεις στην έρευνα, μόλις 0,6% του ΑΕΠ όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 1,85%. Στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και για την έρευνα στο 2%. Επίσης, να αυξηθεί η ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας, με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος και με την προώθηση συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο Αχ. Μητσός επισημαίνει ότι θα διευκολυνθεί ο συντονισμός των πολιτικών για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Αναμένονται δε περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ίδρυση χρηματοδοτικού οργανισμού για την έρευνα, αλλά και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την κατάρτιση & κινητικότητα των ερευνητών και την επιστημονική σταδιοδρομία.

Όπως επισημαίνει ο Αχ. Μητσός, στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη άριστα ερευνητικά κέντρα και απαιτούνται μηχανισμοί επιβράβευσης και ενίσχυσης του αντίκτυπού τους. Οι ερευνητικοί οργανισμοί θα αξιολογούνται με βάση την αριστεία και την ανταγωνιστικότητα, αποβάλλοντας τη μέχρι σήμερα νοοτροπία της δημόσιας χρηματοδότησης ανεξάρτητα από την παραγωγικότητα. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι νέες δράσεις θα ξεκινήσουν άμεσα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και, σύμφωνα με τον Αχ. Μητσό, θα έχουν πολλούς υποστηρικτές από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Ο Αχ. Μητσός γεννήθηκε το 1947, είναι οικονομολόγος, με πτυχίο ΑΣΟΕΕ, MA και PhD από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (ΗΠΑ). Διετέλεσε (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας (2000-2006), καθώς και Διευθυντής αρμόδιος για το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό (1996-2000), για την επαγγελματική κατάρτιση (1993-1996) και για τον συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων (1987-1993). Προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου του Επιτρόπου Γρ. Βάρφη (1985-1987), Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών (1981-1984) και Τμηματάρχης στην Τράπεζα της Ελλάδος (1976-1981). Επίσης, διδάσκει "Πολιτική Οικονομία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης" στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ. Διετέλεσε (μέχρι το 2007) Επισκέπτης Καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE), και έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και πολλά άρθρα για θέματα διεθνούς οικονομικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, περιοδικό nature

 
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Συνέντευξη Αχ. Μητσού στο Nature
Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
|More