Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Το πρώτο διεθνές Συνέδριο περιήγησης και χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου και η ψηφιακή εποχή

05/09/2012

Ένα ξεχωριστό συνέδριο διοργανώνει τον Οκτώβριο το Ίδρυμα Sylvia Ioannou Foundation σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας). Πρόκειται για το πρώτο διεθνές Συνέδριο περιήγησης και χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, στις 18-20 Οκτωβρίου 2012.

Με την ευκαιρία της ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας της Ε.Ε. (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2012), το θέμα του Συνεδρίου είναι: "Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων χαρτογράφων και περιηγητών από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα".

Το Ίδρυμα Sylvia Ioannou Foundation είναι κάτοχος μιας πλούσιας συλλογής τεκμηρίων για την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Με αυτή τη διοργάνωση στοχεύει να αναδείξει τον θησαυρό των ιστορικών τεκμηρίων και να υποκινήσει τη μελέτη των απαρχών και των μεταβολών που υπέστησαν, αλλά και την εξέλιξη της πορείας των αποτυπώσεων τους. Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου διαμορφώνονται σε τέσσερις συνεδρίες ως εξής: "Εικόνες της Κύπρου κατά την πρώιμη νεωτερικότητα: Νήματα της παράδοσης", "Μεταβαλλόμενες εικόνες και αντιστοιχίσεις: Οθωμανική κυριαρχία και δυτική διείσδυση", "Αντιθέσεις και προκλήσεις: αυτοκρατορία, αποικιοκρατία και έθνος" και "Μια χαρτογραφική και περιηγητική συλλογή στην ψηφιακή εποχή".

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η εγγραφή στο Συνέδριο είναι δωρεάν, αλλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν και οι ψηφιακές δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στον χώρο του πολιτιστικού περιεχομένου, από την Δρ. Εύη Σαχίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΕΚΤ (τίτλος ομιλίας: "Σύγχρονες τεχνολογίες και εξελιγμένα εργαλεία για τη διαδικτυακή διάθεση πολιτιστικού περιεχομένου με έμφαση στη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη").

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Sylvia Ioannou Foundation, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

 
Ίδρυμα Sylvia Ioannou Foundation
Πρώτο διεθνές Συνέδριο περιήγησης και χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου και η ψηφιακή εποχή
|More