06/07/2009
Με παρουσιάσεις ελληνικών και διεθνών εφαρμογών, ομιλίες θεωρητικού αλλά και πρακτικού προσανατολισμού, εργαστήρια πάνω στη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων και γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους πάνω από 400 συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο για δημιουργούς Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στις 19 και 20 Ιουνίου στους χώρους του ΕΜΠ.
Το συνέδριο, που είχε θέμα το ΕΛ/ΛΑΚ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την έρευνα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της σχετικής ομάδας εργασίας του e-businessforum του Εθνικού Δικτύου Έρευνας Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και της Εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ, προσελκύοντας σημαντικό αριθμό ελλήνων δημιουργών λογισμικού και αντλώντας ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη χρήση, τις δυνατότητες και τις εξελίξεις του ΕΛ/ΛΑΚ στη χώρα μας.
Από την ενεργό συμμετοχή του κοινού και το γόνιμο διάλογο προέκυψε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ισχυρή δυναμική ελλήνων δημιουργών και κοινοτήτων. Παράλληλα, η σημαντική παρουσία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι το ΕΛ/ΛΑΚ είναι πλήρως συμβατό με κερδοφόρες δραστηριότητες, ενισχύει τον ανταγωνισμό και διευκολύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Από το Συνέδριο προέκυψε, επίσης, το συμπέρασμα πώς τόσο ο τρόπος επεξεργασίας της γεωγραφικής πληροφορίας, όσο και ο τρόπος σχεδιασμού και παροχής δημόσιων υπηρεσιών αλλάζει, ενώ η ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στην εκπαίδευση, στην επιστημονική γνώση, στις δημόσιες υπηρεσίες, στη γενικότερη πληροφόρηση, στις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και σχεδόν σε κάθε μορφή οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Οι εξελίξεις στις ΤΠΕ και η καθιέρωσή τους ως απαραίτητη τεχνολογία υποδομής για όλο και περισσότερες παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες (εκπαίδευση, δημόσιες υπηρεσίες, πληροφόρηση, πολιτισμός, διασύνδεση επιχειρήσεων και ηλεκτρονικό εμπόριο), καθιστούν το ΕΛ/ΛΑΚ την προφανή επιλογή. Εξάλλου, το Διαδίκτυο και ο Παγκόσμιος Ιστός ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν χάρη στο ανοικτό λογισμικό, στη συνεργασία προγραμματιστών και στα ανοικτά πρότυπα, τα οποία διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και προάγουν την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη γνώση.
Ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης, μια εξ αντικειμένου ανοικτή διαδικασία, συστήματα λογισμικού βασισμένα σε ανοικτά πρότυπα και υλοποιημένα με ανοικτό κώδικα είναι τα πλέον κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται τόσο στην καθεαυτή εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στις υποστηρικτικές λειτουργίες διαχείρισης εκπαιδευτικού υλικού. Παράλληλα, οι ολοκληρωμένες ελληνοποιήσεις αρκετών συστημάτων λογισμικού με άδειες ΕΛ/ΛΑΚ τα καθιστούν απλά και εύχρηστα για όλο και περισσότερους χρήστες.
Αξίζει να σημειωθεί πως tο e-businessforum αποτελεί έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας". Είναι ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης της Πολιτείας με την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Κύριος στόχος του είναι η επεξεργασία θέσεων και προτάσεων που προάγουν την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, καθώς και τη διάδοση του ηλεκτρονικού επιχειρείν στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ, τέλος, μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Κύριος στόχος της είναι να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του.
Στην ΕΕΛ/ΛΑΚ συμμετέχουν οι φορείς: Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.), Ακαδημαϊκό Δίκτυο «GUNET», Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.), Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.), ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας (Α.Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ), Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Π.Μ.), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας (Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ), Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας (Α.Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ), Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.), Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ε.Α.I.T.Y.), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας (Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ), Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Κ) και Πολυτεχνείο Κρήτης.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΕΛ/ΛΑΚ