Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Η Ελλάδα Καινοτομεί!: ξεκίνησε ο 2ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας

23/05/2012

Ο 2ος διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας "Η Ελλάδα Καινοτομεί!" ανακοινώθηκε από τον ΣΕΒ και τη Eurobank. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, τις υποψηφιότητές τους με προϊόντα εφαρμοσμένης έρευνας, τα οποία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια και είναι ώριμα για εμπορική αξιοποίηση, ή προϊόντα και υπηρεσίες με καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση της έρευνας και η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η συνεργασία επιχειρηματιών, εκπροσώπων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ερευνητών και φορέων καινοτομίας, ώστε να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά οι καινοτόμες ιδέες και να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και η ανταπόκριση από την ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα ήταν μεγάλη. Για αυτό τον λόγο, ο ΣΕΒ και η Eurobank αποφάσισαν να θεσμοθετήσουν τον διαγωνισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους ερευνητές να αναδείξουν το έργο τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να έρθουν κοντά στην επιχειρηματική υλοποίηση των ιδεών τους.

Ο διαγωνισμός αναδεικνύει τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα ως κεντρικό άξονα ενός εθνικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των προτάσεων που προκρίθηκαν στην τελική φάση του 1ου διαγωνισμού το 2011, βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία διαπραγματεύσεων ή διαμόρφωσης συμφωνιών για την παραγωγική υλοποίηση.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένοι ερευνητές, ερευνητικές ομάδες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παραγωγικά ή/και ερευνητικά στην Ελλάδα καθώς και ιδρύματα της ημεδαπής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, ανεξάρτητα από το εάν είχαν λάβει ή όχι μέρος στον πρώτο διαγωνισμό.

Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι χρηματικά: 15.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή και 8.000 ευρώ για τον δεύτερο, σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες (Εφαρμοσμένη Έρευνα και Καινοτομία). Οι 20 προτάσεις που θα περάσουν στην δεύτερη φάση, μετά από την αρχική αξιολόγηση, θα παρουσιαστούν σε ανοικτές για το κοινό εκθέσεις και σε επιστημονικές ημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα, θα παρουσιαστούν στον επιχειρηματικό κόσμο και θα προβληθούν μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκστρατείες δημοσιότητας του διαγωνισμού.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε για την προκήρυξη του 2ου διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας: "Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank έχει τον στόχο να υπερπηδήσει τα θεσμικά εμπόδια στην καινοτομία και να καταδείξει ότι μέσα σ? ένα θεσμικό πλαίσιο ελευθερίας στη σκέψη και στην πράξη, η καινοτομία μπορεί να ανθίσει. Στόχος μας είναι πάντα να αναδείξουμε το πλούσιο σε ιδέες και ανθρώπους υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, να προσφέρουμε ελπίδα και προοπτική σ? αυτούς που θέλουν και μπορούν και να συνεισφέρουμε στην έξοδο της χώρας μας, όχι απλά από το οικονομικό, αλλά πολύ περισσότερο, από το διανοητικό τέλμα στο οποίο έχει πέσει".

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπογραμμίζει: "Πιστεύοντας ακράδαντα πως καινοτομία και επιχειρηματικότητα συνθέτουν το αναγκαίο δυναμικό δίπολο που ορίζει το πλαίσιο της νέας στρατηγικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνάντησης για τις δημιουργικές δυνάμεις της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα μας και να χτίσουμε μεταξύ τους γέφυρες δημιουργικής συνεργασίας".

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τους περσινούς νικητές, αλλά και την ηλεκτρονική υποβολή των υποψηφιοτήτων θα βρείτε στον αναβαθμισμένο δικτυακό τόπο: http://www.kainotomeis.gr/.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από "Η Ελλάδα Καινοτομεί!"

 
2ος διαγωνισμός "Η Ελλάδα Καινοτομεί!"
Aφιέρωμα στον 1ο Διαγωνισμό "Η Ελλάδα Καινοτομεί!" (τ. 84, περιοδικό "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία")
|More