Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Σε καινοτόμες τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής και "καθαρής" άντλησης πετρελαίου τα Βραβεία EUREKA

23/08/2007

Σε μια καινοτόμο τεχνολογία τρισδιάστατης στοίβαξης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και σε ένα σύστημα βελτίωσης της αποδοτικότητας των παράκτιων αντλιών πετρελαίου, απονεμήθηκαν αντίστοιχα τα φετινά βραβεία EUREKA Lynx (για τις επιχειρήσεις) και Lillehammer (για το περιβάλλον). Το κάθε ένα από τα βραβεία, τα οποία απονεμήθηκαν σε πρόσφατη τελετή στη Ρώμη, συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 10.000 ευρώ.

Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUREKA δημιουργήθηκε το 1985 και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των εθνικών οικονομιών μέσω της υποστήριξης επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών.

Το βραβείο Eureka Lynx για τις επιχειρήσεις καθιερώθηκε το 2001 για να προβάλλει γρήγορα αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην υψηλή τεχνολογία και προσφέρουν καλές ευκαιρίες για ιδιώτες επενδυτές. Ο φετινός νικητής του βραβείου, η γαλλική μικρομεσαία επιχείρηση 3D Plus, ανέπτυξε μια τεχνολογία που επιτρέπει την υψηλής πυκνότητας τρισδιάστατη στοίβαξη των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (3D chip-stacking technology). Η καινοτομία αυτή βελτιώνει σημαντικά τη σταθερότητα και τη σχέση κόστους-απόδοσης των συσκευών τεχνολογίας SiP (System in Package).

Οι συσκευές SiP συνδυάζουν σε μία μονάδα έναν αριθμό ξεχωριστά βελτιστοποιημένων και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, όπως είναι τα κυκλώματα μνήμης και οι μικροεπεξεργαστές. Αυτά τα στοιχεία στοιβάζονται σε δίσκους πυριτίου (wafers) - που περιέχουν εκατοντάδες κυκλώματα - και τοποθετούνται σε μια απλή πολυμερή συσκευασία (polymer package). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τη σμίκρυνση των επιμέρους στοιχείων για την παραγωγή ολοένα μικρότερων σε μέγεθος συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ενέχει όμως ορισμένα προβλήματα, όπως είναι το υψηλό κόστος, η αναγκαιότητα προμήθειας όλων των κυκλωμάτων από τον ίδιο κατασκευαστή και η χαμηλή απόδοση της παραγωγής.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, η 3D Plus εφάρμοσε μια εναλλακτική μέθοδο που περιλαμβάνει την ανακατασκευή διαφορετικών τύπων κυκλωμάτων, τα οποία στη συνέχεια στοιβάζονται και επικολλώνται με ένα πολυμερές. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει τη χρήση των δίσκων πυριτίου από οποιονδήποτε κατασκευαστή χωρίς να χρειάζονται αλλαγές, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος. Επιπλέον, βελτιώνεται η απόδοση της παραγωγής, καθώς όλα τα κυκλώματα ελέγχονται ηλεκτρικά και πιστοποιούνται πριν στοιβαχθούν, εξασφαλίζοντας σταθερή ποιότητα.

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της 3D Plus, κ. Christian Val, το βραβείο Eureka Lynx "αποτελεί αναγνώριση για την επιτυχία μας και θα βοηθήσει σημαντικά στο μάρκετινγκ των προϊόντων μας καθώς και στην επικοινωνία μας με το γαλλικό Δημόσιο".

Το βραβείο Eureka Lillehammer, που απονέμεται από το 1994, επιβραβεύει ερευνητικά έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα των απορριμμάτων και της ρύπανσης. Φέτος, απονεμήθηκε στην ολλανδο-νορβηγική ερευνητική συνεργασία που ανέπτυξε τον πρώτο παγκοσμίως πλήρη υποθαλάσσιο "διαχωριστή" (sub-sea separator) για τις παράκτιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και αερίου, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στη Β. Θάλασσα μέχρι το τέλος του 2007.

Το πετρέλαιο και το αέριο, κατά την άντλησή τους, αναμιγνύονται με ξένα στοιχεία (νερό και άμμο), που πρέπει να αφαιρεθούν, να καθαριστούν και να επιστραφούν στη θάλασσα. Το καινοτόμο σύστημα που αναπτύχθηκε διενεργεί μέρος της επεξεργασίας στον πυθμένα της θάλασσας, αφήνοντας έτσι ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των σωληνώσεων ελεύθερο για το πετρέλαιο και το αέριο. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μειώνει κατά πολύ τα κατάλοιπα πετρελαίου που καταλήγουν στη θάλασσα.

"Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία", λέει ο Toine Hendriks, ανώτερο στέλεχος της CDS Engineering, του ολλανδικού εταίρου στη συνεργασία, "μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου σε μεγαλύτερο βάθος, αντλώντας 5-10% μεγαλύτερες ποσότητες, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα. Αναμένεται επίσης ότι η τεχνολογία αυτή θα κάνει δυνατή την εκμετάλλευση νέων πετρελαιοπηγών σε δυσπρόσιτες περιοχές, πράγμα χρήσιμο για το άμεσο μέλλον καθώς τα εύκολα προσβάσιμα κοιτάσματα πετρελαίου έχουν ήδη εξαντληθεί".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία Eureka και τους φετινούς νικητές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το δικτυακό τόπο της πρωτοβουλίας EUREKA.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EUREKA

 
Πρωτοβουλία EUREKA
Βραβεία EUREKA
|More