Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Πρόσκληση ΓΓΕΤ για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών

08/02/2013

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με καταληκτική ημερομηνία στις 17 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η ανάδειξη των Ερευνητικών Υποδομών που αποτελούν επωφελείς μακροπρόθεσμες επενδύσεις για τη χώρα, εξυπηρετούν τις ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας και συμβάλλουν στην εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη και καινοτομία. Η πρόσκληση αφορά την υποβολή συνοπτικών προτάσεων, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη φάση, με προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία στις 15 Μαρτίου, για την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, καθώς και οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ερευνητικές Υποδομές στο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", θα παορυσιαστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ερευνητικές Υποδομές" (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ), σε συνεργασία με τη ΓΓΕΤ και την ΕΕ, στις 21 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2013-02-21/

Η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής και Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών αποτελεί προϋπόθεση (ex-ante conditionality) για τη χρηματοδότησή τους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η πρωτοβουλία της ΓΓΕΤ αφενός θα αναδείξει τη στρατηγική σημασία των Υποδομών που παράγουν νέα γνώση και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και, αφετέρου, θα αποτελέσει τη βάση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης/αναβάθμισής τους, διασφαλίζοντας τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι Ερευνητικές Υποδομές είναι εγκαταστάσεις, ερευνητικοί πόροι, οργανωτικά συστήματα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από τις ερευνητικές κοινότητες για τη διεξαγωγή ερευνητικών δράσεων και την παραγωγή καινοτομίας, στα πεδία ενδιαφέροντός τους. Όπου απαιτείται, χρησιμοποιούνται και για εκπαιδευτικές/δημόσιες υπηρεσίες. Περιλαμβάνουν βασικό επιστημονικό εξοπλισμό (ή σύνολα εργαλείων), ερευνητικούς πόρους βασισμένους στη γνώση, όπως συλλογές, αρχεία ή επιστημονικά δεδομένα, η-υποδομές (e-infrastructures), δεδομένα, υπολογιστικά συστήματα και λογισμικό, επικοινωνιακά δίκτυα και συστήματα προώθησης της ανοικτής πρόσβασης και ψηφιακής εμπιστοσύνης, καθώς και υποδομές μοναδικού χαρακτήρα που είναι απαραίτητες για την αριστεία στην έρευνα και καινοτομία. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να πληρούν επιπλέον τις προϋποθέσεις Εθνικής εμβέλειας, Εύρους και πληρότητας, Επιστημονικής αριστείας και εξέχουσας στρατηγικής σημασίας.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Οι ολοκληρωμένες προτάσεις που θα υποβληθούν στη δεύτερη φάση θα αξιολογηθούν με βάση την επιστημονική & τεχνική επάρκεια, την εκτίμηση κόστους και τη στρατηγική ιεράρχηση των έργων, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές για την ευφυή εξειδίκευση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην παρακάτω διεύθυνση:
https://apps.gov.gr/minedu/institutes/infrastructures/evaluation2013/

Περισσότερες πληροφορίες:
Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίες
Μαρία Χριστούλα (Tηλ.: 210 7458067, E-mail: m.christoula@gsrt.gr)
Δώρα Φαρμάκη (Τηλ.: 210 7458090, E-mail: t.farmaki@gsrt.gr)

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας

 
Πρόσκληση ΓΓΕΤ
|More