Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Mεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΓΓΕΤ για την ελληνογερμανική ερευνητική και τεχνολογική συνεργασία

20/06/2013

Με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων για το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για ερευνητική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η αποτελεσματική διάχυση και εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της καινοτομίας σε κρίσιμους για την ανάπτυξη παραγωγικούς τομείς.

Υποβλήθηκαν συνολικά 440 προτάσεις από ελληνικούς ερευνητικους, τεχνολογικούς φορείς, και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς της Γερμανίας. Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων, υπολογίζεται ότι για τη διαμόρφωση των προτάσεων συνεργάστηκαν περισσότερες από 370 επιχειρήσεις και 900 πανεπιστημιακοί και ερευνητικοί οργανισμοί και από τις δύο χώρες. Ο μεγαλύτερος αριθμός προτάσεων υποβλήθηκε στους θεματικούς τομείς των εφαρμογών τεχνολογιών πληροφορικής (116), ενέργειας (88), βιο-οικονομίας (69) και υγείας (81), κοινωνικών επιστημών (59), ενώ ο μικρότερος αριθμός προήλθε από τους τομείς της νανοτεχνολογίας (21) και φωτονικής (8). Όσον αφορά σε γεωγραφικά στατιστικά, οι περισσότερες συμμετοχές προήλθαν από τις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης, ενώ χαμηλή ήταν η συμμετοχή στις περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου, της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οφείλεται στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του και στην πρωτόγνωρη, για διακρατικό πρόγραμμα Έρευνας και Τεχνολογίας, χρηματοδοτική του εμβέλεια, παρά τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Επιπλέον, η προώθηση της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποτέλεσε ενθαρρυντικό παράγοντα για τη συμμετοχή, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη δυσχερή οικονομική περίοδο, καθώς διαμορφώνει προοπτικές τόνωσης της αγοράς και συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Η μεγάλη ανταπόκριση αποδεικνύει τη σημασία και την αναγκαιότητα για διακρατικές συνεργασίες Έρευνας και Τεχνολογίας, οι οποίες θα στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια των ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων και στην επέκτασή τους στη διεθνή αγορά.

Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να διαμορφωθεί ο οριστικός κατάλογος των προτάσεων που θα επιλεγούν για να προχωρήσουν στη φάση της αξιολόγησης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών. Στόχος και των δύο χωρών είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εντός του Αυγούστου η συνεδρίαση της Μικτής Διακρατικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει την τελική αξιολόγηση των προτάσεων, και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας «Διμερείς, πολυμερείς και περιφερειακές Ε&Τ συνεργασίες» και συγχρηματοδοτείται αφενός από ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο σχεδίασε και προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 5 εκατ. ευρώ, και αφετέρου από τους συμμετέχοντες φορείς της Γερμανίας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)

 
Δελτίο Τύπου Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
|More