Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Με σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκε το 11ο Greek ΙCT Forum

10/11/2009

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11ο Greek ΙCT Forum, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν στις 4 Νοεμβρίου με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τέσσερις καθοριστικές παρεμβάσεις στους τομείς της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και των Ψηφιακών Επικοινωνιών. Ξεχώρισε, επίσης, η ανάδειξη του έργου Police On Line ως "έργου της χρονιάς 2009" και η απονομή του τίτλου του Greek ICT Manager 2009 στον κ. Χρήστο Τσάγκο της Microsoft Ελλάς.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, που ουσιαστικά συνθέτουν τη κυβερνητική στρατηγική για τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (TΠΕ), αφορούν, καταρχάς, τη διεύρυνση του δικαιώματος και της ικανότητας πρόσβασης όλων, πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων, όπου κι αν διαμένουν και όπου κι αν εδρεύουν, σε δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας.

Αφορούν, επίσης, τη δημοσιοποίηση όλων των δημόσιων πληροφοριών στο κοινωνικό σύνολο μέσω ψηφιακών υποδομών, την ολοκληρωμένη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση στον δημόσιο τομέα και την εισαγωγή του Ανοικτού Λογισμικού - ειδικά στην εκπαίδευση και, τέλος, την μετάβαση από τις προμήθειες λογισμικού του δημοσίου τομέα στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Με την ανακοίνωσή του, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα οραματικό πλαίσιο πολιτικών αρχών οι οποίες θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών τα επόμενα χρόνια. Η εξειδίκευση των τεσσάρων παρεμβάσεων σε επί μέρους τακτικές κινήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει άμεσα την αξιοποίηση των ΤΠΕ με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, αλλά έχει σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο μακροπρόθεσμης πνοής.

Όσο για το κυρίως μέρος του συνεδρίου, με τις έξι θεματικές ενότητές του το 11ο Greek ΙCT Forum κάλυψε τους πλέον σημαντικούς τομείς ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους φορείς και τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ περισσότεροι από 100 ομιλητές κατέγραψαν και παρουσίασαν εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ευρυζωνικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του κ. Θεόδωρου Καρούνου, Σύμβουλο του Πρωθυπουργού σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με κεντρικό άξονα το ερώτημα "Πως ενσωματώνουμε στην καθημερινή λειτουργία του κράτους τις νέες τεχνολογίες;" ο Θ. Καρούνος αναφέρθηκε στους στόχους της Ψηφιακής Δέσμευσης, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη διάθεση των δημόσιων πληροφοριών στο κοινωνικό σύνολο, και την εισαγωγή ανοικτού λογισμικού στη δημόσια διοίκηση και στην εκπαίδευση. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ΤΠΕ είναι συστατικό στοιχείο βιομηχανικής πολιτικής για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, και ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση του πλούσιου σε δυνατότητες ανθρωπίνου δυναμικού που υπάρχει στον δημόσιο τομέα, καθώς και παραγωγική αξιοποίηση των έργων που έχουν παραληφθεί και παραλαμβάνονται από όλους τους φορείς του δημοσίου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, απονεμήθηκαν και φέτος τα Greek ICT Awards. To έργο Police On Line ("Εξοπλισμός Πληροφορικής για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με χρήση Πληροφορικής - Προμήθεια και εγκατάσταση Τηλεπικοινωνιακού/Δικτυακού εξοπλισμού, Εξυπηρετητών και Εφαρμογών") αναδείχθηκε "έργο της χρονιάς 2009" (βραβεύθηκαν υπηρεσιακοί παραγόντες της Ελληνικής Αστυνομίας, και οι ανάδοχες εταιρείες Byte, Algosystems και Αρχέτυπον), ενώ ο τίτλος του Greek ICT Manager 2009 απονεμήθηκε στον κ. Χρήστο Τσάγκο της Microsoft Ελλάς.

Κατά τη βράβευση του έργου, ο υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας ανέφερε ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις τεχνολογικού περιεχομένου στα Σώματα Ασφαλείας. Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με την πολιτική ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών και Δικτύων κ. Νίκου Σηφουνάκη, οποίος τόνισε, εκτός των άλλων, ότι για το 2010 δεν τίθεται θέμα απόκτησης του ελέγχου του ΟΤΕ από το Δημόσιο, μέσω αγοράς μετοχών, θέτοντας τέλος στην όποια φημολογία είχε αναπτυχθεί.

Oι εισηγήσεις των ομιλητών του 11ου Greek ICT Forum διατίθενται στον δικτυακό τόπο του Συνεδρίου.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ICTplus. gr

 
11ο Greek ΙCT Forum - Πρόγραμμα/Ομιλίες
|More