Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Δυνατότητες συμμετοχής Ελλήνων ερευνητών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Επιστήμες Διαστήματος"

25/01/2005

Οι δυνατότητες συμμετοχής ελληνικών ερευνητικών φορέων στο πρόγραμμα "Επιστήμες Διαστήματος" (Space Science) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (EΟΔ) παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2005. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη ερευνητικών κέντρων, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.

Με την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ιδρυτική Σύμβαση του ΕΟΔ τον Ιούλιο του 2004, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η χώρα θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα "Space Science" του Οργανισμού, το οποίο περιλαμβάνει τρεις κύριους τομείς: Αστροφυσική, Εξερεύνηση Ηλιακού Συστήματος και Βασική Φυσική. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί και το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα του Οργανισμού, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε κράτος-μέλος συνεισφέρει στις δραστηριότητες του προγράμματος σε ποσοστό ανάλογο με το ΑΕΠ του. Οι επιστημονικές αποστολές επιλέγονται σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, μέσω μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα "Επιστήμες Διαστήματος" έχει στόχο την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής διαστημικής δυναμικής και των αντίστοιχων αναπτυσσομένων εφαρμογών, συσχετίζοντας τις διαστημικές πολιτικές των κρατών-μελών του ΕΟΔ. Για την υλοποίηση των διαφόρων αποστολών και υποπρογραμμάτων απαιτείται συνεργασία τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει πληθώρα ευκαιριών συμμετοχής για τους ελληνικούς φορείς.

Στο χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ιωάννης Τσουκαλάς τόνισε ότι η χώρα μας με το αξιόλογο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, είναι σε θέση να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση των στόχων και προγραμμάτων του ΕΟΔ. Ειδικότερα για τον τομέα των Επιστημών του Διαστήματος, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τον Οργανισμό, μέσω του οποίου υποστηρίζεται η επιστημονική κοινότητα, εξασφαλίζεται η τεχνολογική ανεξαρτησία και διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα.

Κύριος ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο καθηγητής David Southwood, Διευθυντής του Επιστημονικού Προγράμματος του ΕΟΔ. Ο κ. Southwood, αναφέρθηκε στο "Κοσμικό Όραμα 2015-2025" (Cosmic Vision 2015-2025) του EOΔ, το οποίο απεικονίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη στον τομέα του Διαστήματος και σηματοδοτεί τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται για την επόμενη δεκαετία. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν επίσης τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας που διοργανώθηκε από τον ΕΟΔ στο Παρίσι, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου του 2004, με τίτλο ?Cosmic Vision 2015-2025?, και στην οποία Ευρωπαίοι επιστήμονες συζήτησαν για τα σημαντικά ζητήματα εξερεύνησης του Διαστήματος της επόμενης δεκαετίας. Ο καθ. Southwood αναφέρθηκε στις διαστημικές αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, ο καθ. Southwood παρουσίασε στους ελληνικούς φορείς τις διαδικασίες επιλογής που εφαρμόζονται από τον Οργανισμό, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που αφορούν τις διαστημικές αποστολές για τον τομέα των Επιστημών του Διαστήματος. Από την πλευρά του ο κ. Giacomo Cavallo, Προϊστάμενος του Γραφείου Συντονισμού και Σχεδιασμού της Δ/νσης Επιστήμης του ΕΟΔ, ανέλυσε τα επιμέρους στάδια που περιλαμβάνει η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής επιστημονικών αποστολών. Ο κ. Cavallo αναφέρθηκε και στο ηλεκτρονικό σύστημα προκηρύξεων (EMITS) που εφαρμόζει ο ΕΟΔ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, στην οποία ο καθηγ. Southwood και τα άλλα στελέχη του ΕΟΔ που παραβρέθηκαν στη συνάντηση απάντησαν στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, και οι οποίες αφορούσαν, τόσο γενικής φύσεως θέματα, όσο και ειδικότερα επιστημονικά προβλήματα σχετικά με τις Επιστήμες του Διαστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με τις δυνατότητες συμμετοχής ελληνικών φορέων στα προγράμματα του ΕΟΔ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη ΓΓΕΤ, Τμήμα Διεθνών Οργανισμών (κ. Ι. Παπαδάκη, τηλ.: 210 7458113, jep@gsrt.gr, κ. Κ. Νικητόπουλο, τηλ.: 210 7458115, knikit@gsrt.gr).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΓΓΕΤ, EOΔ

 
Πρόγραμμα "Επιστήμες Διαστήματος" του ΕΟΔ
ΓΓΕΤ (παρουσιάσεις ομιλητών στην ημερίδα για το πρόγραμμα "Επιστήμες Διαστήματος")
|More