Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Σε πιλοτική λειτουργία συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης

22/02/2008

Τρεις εταιρίες (Cosmote, Microsoft Ελλάς και Geomatics) και ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Καρπός της συνεργασίας τους είναι το "έξυπνο" σύστημα πλοήγησης SmartEyes.

Το SmartEyes αποτελείται από ένα κινητό τηλέφωνο/φορητό υπολογιστή χειρός με δέκτη GPS και ακουστικά, και διαθέτει προηγμένο σύστημα επικοινωνίας με το χρήστη. Εφοδιασμένο με ψηφιακούς χάρτες, εμπλουτισμένους με ειδικές πληροφορίες, το σύστημα συλλέγει πληροφορίες για την ακριβή θέση του χρήστη μέσω GPS, τα επεξεργάζεται και παρέχει στο χρήστη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προσανατολισμού μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Επιπλέον, έκτακτα ηχητικά μηνύματα προειδοποιούν το χρήστη για την προσέγγισή του σε προεπιλεγμένα από τον ίδιο σημεία, όπως στάσεις λεωφορείων, φωτεινούς σηματοδότες κ.ά.

Η δρομολόγηση του χρήστη περιλαμβάνει και μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, κλπ), καθοδηγώντας τον κατάλληλα στην κοντινότερη στάση και ενημερώνοντάς τον ταυτόχρονα σε ποια στάση θα πρέπει να κατέβει και πώς θα συνεχίσει μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Επιπλέον, λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του σε σχέση με την ασφάλεια και την ταχύτητα με την οποία θέλει να κινηθεί στην πόλη. Σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. δημόσιες υπηρεσίες, χώροι αναψυχής, μουσεία, κ.λπ.) βρίσκονται επίσης στη διάθεση του χρήστη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής του.

Το σύστημα έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, με τη διανομή εκατό πιλοτικών συσκευών σε χρήστες στην Αθήνα και πενήντα συσκευών στη Θεσσαλονίκη. Το στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής θα διαρκέσει συνολικά έξι μήνες και έχει ως στόχο την αξιολόγηση του προγράμματος μέσα από την καταγραφή των αποτελεσμάτων από τη χρήση του σε πραγματικό περιβάλλον. Η επιλογή των χρηστών που συμμετέχουν στο πιλοτικό στάδιο έγινε μετά από αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων από αρμόδιες επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), του Φάρου Τυφλών και της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Για ολόκληρο το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής, οι χρήστες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Α.Π.Θ. και θα αξιολογούν τη λειτουργία του συστήματος.

Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Παπαγεωργίου δήλωσε για το SmartEyes: "Την ανακάλυψη αυτή, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή των τυφλών θα την παρακολουθούμε από κοντά, ώστε έναντι οποιουδήποτε κόστους να γίνει κτήμα ει δυνατόν όλων των συνανθρώπων μας, που την έχουν ανάγκη". Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, κ. Σταύρος Πανάς επισημαίνει την επιτυχημένη σύμπραξη ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και την καινοτομική διάσταση του SmartEyes: "Το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ. επιδιώκει να συνδυάσει και να εντάξει την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομιών μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς. Η επιτυχία του SmartEyes αποδεικνύει έμπρακτα τη δυνατότητα σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με ολοκληρωμένες λύσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη διεθνή διάκριση του έργου στις Βρυξέλλες. Η αναγνώριση της κοινωνικής χρησιμότητας του SmartEyes ώθησε την COSMOTE, τη Microsoft Ελλάς και τη Geomatics να στηρίξουν έμπρακτα το όραμά μας ώστε να γίνει πραγματικότητα. Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία των εταιριών αποδεικνύει ότι η σύμπραξη φορέων έρευνας και ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων με αναπηρία".

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο SmartEyes τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στην Έκθεση "European Marketplace on Corporate Social Responsibility" που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στα τέλη Νοεμβρίου 2007. Το SmartEyes επιλέχθηκε από το διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα "Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης", για να παρουσιαστεί στην Έκθεση ως μία από τις καλύτερες πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επιπλέον, το 2004, το SmartEyes είχε παρουσιαστεί στο διεθνή διαγωνισμό "Imagine Cup", όπου είχε αποσπάσει το Πρώτο Βραβείο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΑΠΘ. Cosmote

 
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών - Μηχανικών Υπολογιστών Α.Π.Θ.
Cosmote
Geomatics
Microsoft Hellas
|More