Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
680 εκατ. ευρώ σε 302 κορυφαίους ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

06/02/2013

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας απονέμει 680 εκατ. ευρώ σε 302 επιστήμονες για την εκπόνηση πρωτοποριακής έρευνας σε 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας προκήρυξης για έμπειρους ερευνητές (ERC Advanced Grant). Μεταξύ των ερευνητών αυτών είναι και 3 Έλληνες: ο Ηλίας Κουτσουπιάς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ο Μάρκος Παπαγεωργίου αππο το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Κώστας Σούκουλης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας.

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ιδρύθηκε το 2005 από την ΕΕ και είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης για έρευνες αιχμής. Η επιχορήγηση ERC Advanced Grant, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, απονέμεται σε έμπειρους ερευνητές κάθε εθνικότητας, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι ή επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Έχουν διεθνή αναγνώριση και διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα σε θέματα αιχμής, με χαρακτηριστικά διεπιστημονικότητας. Ο ερευνητής επιλέγει το θέμα της έρευνάς του και τον ευρωπαϊκό οργανισμό στο οποίο θα εκπονηθεί, ενώ η αξιολόγηση γίνεται αποκλειστικά με βάση την αριστεία.

Στη συγκεκριμένη προκήρυξη υποβλήθηκαν περίπου 2.300 προτάσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,5% από πέρυσι. Χρηματοδοτούνται 302 έργα (από 294 στην προηγούμενη προκήρυξη) και το ποσοστό επιτυχίας παραμένει σταθερό στο 13%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός ανά έργο κυμαίνεται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται έχουν 32 διαφορετικές ιθαγένειες, με πολυπληθέστερους τους Βρετανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς και Ιταλούς. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερα από 160 ιδρύματα σε 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τους περισσότερους ερευνητές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες. Ωστόσο, σε συνάρτηση με το μέγεθος του πληθυσμού, οι πλέον επιτυχημένοι ερευνητές είναι εγκατεστημένοι στις Κάτω Χώρες, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ελβετία και το Ισραήλ.

11 επιστήμονες υπέβαλαν αιτήσεις από τρίτες χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Λίβανος). Οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, ενώ 3 είναι Αμερικανοί που μετακινούνται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για να συνεχίσουν την έρευνά τους. 21 από τους επιλεγμένους ερευνητές δεν έχουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια, αλλά ήταν ήδη εγκατεστημένοι στην Ευρώπη όταν υπέβαλαν την πρότασή τους.

Το ποσοστό των γυναικών που χρηματοδοτούνται υπερβαίνει το 15%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την περσινή προκήρυξη που κυμάνθηκε στο 12%. Ο μέσος όρος ηλικίας των ερευνητών ανέρχεται σε 51 έτη. Το 45% των προτάσεων αφορούν τον τομέα των Φυσικών & Μηχανολογικών Επιστημών, το 37% τις Επιστήμες Ζωής και το 18% τις Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η αξιολόγηση έγινε από 25 ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Η αρμόδια Επίτροπος για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn υπογράμμισε πως η υποστήριξη της έρευνας αιχμής συμβάλλει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρότεινε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (από 7,5 σε 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020).

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ, παρέχοντας πληροφόρηση αλλά και υποστήριξη στις ελληνικές ερευνητικές ομάδες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τον Σεπτέμβριο του 2012, μάλιστα, εξέδωσε μελέτη για την αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στο Ειδικό Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ ("5 years of Excellence in the European Research Area, 2007-2011: the case of Greece"), στην οποία παρουσιάζονται οι Έλληνες ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η γεωγραφική κατανομή των πόρων, η αριστεία ανά επιστημονικό πεδίο, η θέση της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κ.λπ. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίαζονται στο τεύχος 88 του περιοδικού "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" του ΕΚΤ.

Η μελέτη εγκαινίασε μια νέα σειρά εκδόσεων του ΕΚΤ ("Intelligence Reports") με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που απορρέουν από τις δράσεις του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ. Οι εκδόσεις εντάσσονται στον θεσμικό του ρόλο για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου. Στόχος είναι να συμβάλλουν στη χαρτογράφηση και την αποτίμηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη (στην αγγλική γλώσσα) στη διεύθυνση: www.ekt.gr/metrics

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα IΔΕΕΣ μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Χριστίνα Πασκουάλ (τηλ.: 210 7273920, e-mail: cpascual@ekt.gr, http://helpdesk.ekt.gr).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

 
Ανακοίνωση Επιτροπής για τα ERC Advanced Grants
Αφιέρωμα του περιοδικού ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στο ERC και την ελληνική συμμετοχή (τ.88)
Μελέτη "5 years of Excellence in the European Research Area, 2007-2011, The case of Greece"
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
Ορίζοντας 2020 - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
|More