Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Ερευνητικές Υποδομές: Εθνικοί Οδικοί Χάρτες & Ορίζοντας 2020 στο διεθνές συνέδριο του EuroRIs-Net+

25/07/2013

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις Ερευνητικές Υποδομές (EuroRIs-Net+), διοργάνωσε διεθνή συνάντηση εργασίας για τις Ερευνητικές Υποδομές στις 5 Ιουλίου, στη Λισσαβώνα. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η μέχρι σήμερα πολιτική της ΕΕ για τις Ερευνητικές Υποδομές, τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος στον Ορίζοντα 2020, εθνικοί οδικοί χάρτες, αλλά και θέματα διαχείρισης των υποδομών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ηλεκτρονικές ερευνητικές υποδομές.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν περίπου 250 εκπρόσωποι της ερευνητικής, ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής κοινότητας και πολιτικοί εκπρόσωποι από την Ευρώπη και τρίτες χώρες. Ο εκπρόσωπος του ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) Giorgio Rossi παρουσίασε τις μέχρι σήμερα πολιτικές της ΕΕ για τις Ερευνητικές Υποδομές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα εφικτό βιώσιμο σχεδιασμό για τις Υποδομές, με όραμα για το μέλλον. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Philippe Froissard παρουσίασε τις αλλαγές του προγράμματος από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα στον Ορίζοντα 2020, με έμφαση σε νέα χαρακτηριστικά όπως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και του δυναμικού καινοτομίας των Υποδομών.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις των Εθνικών Οδικών Χαρτών για τις Ερευνητικές Υποδομές από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τις Σκανδιναβικές Χώρες. Η Sara Moore από το European Science Foundation παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα του έργου MERIL για τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων Ερευνητικών Υποδομών στην Ευρώπη.

Η απογευματινή συνεδρία ήταν αφιερωμένη σε θέματα διαχείρισης των Ερευνητικών Υποδομών. Εκπρόσωποι από τις ακόλουθες Υποδομές παρουσίασαν το έργο τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές για το μέλλον: CLARIAH (CLARIN + DARIAH)- Common Lab Research Infrastructures for Arts and Humanities, CLPU-Pulsed Laser Center ICTS (μέλος LaserLab Europe), PCISBIO-Portuguese Centre for Integrated Structural Biology (μέλος του INSTRUCT ESFRI RI), European Marine Biological Resource Centre, European Grid Initiative και SKA-Square Kilometre Array.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου EuroRIs-Net+ από το ΕΚΤ και τα Εθνικά Σημεία Επαφής της Πορτογαλίας (FCT) και της Κύπρου (Ίδρυμα Προώθησης της Έρευνας).

Οι παρουσιάσεις είναι ήδη διαθέσιμες στο Παρατηρητήριο για τις Ερευνητικές Υποδομές που αναπτύσσει το ΕΚΤ, στο πλαίσιο του EuroRIs-Net+:
http://observatory.euroris-net.eu/euroris/events/view/14.

Το βίντεο της εκδήλωσης θα είναι σύντομα διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ. Πληροφορίες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Γεωργία Τζένου, e-mail: tzenou@ekt.gr

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

 
EuroRis-Net+ Observatory for RIs (παρουσιάσεις εκδήλωσης)
|More