Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Κύκλος Ομιλιών για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη των Γενεών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

06/03/2012

Από τις 6 έως τις 27 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) κύκλος ομιλιών με θέμα το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στις Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις του ΕΙΕ «Επιστήμης Κοινωνία» και θα καλύψουν θέματα όπως η μακροζωία και η ευζωία, η προληπτική ιατρική και η αντιγήρανση, η γήρανση μέσα από ιστορικές πηγές, κ.λπ.

Το 2012, ως Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, αποτελεί ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι, σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας ζουν περισσότερο και παραμένουν υγιείς. Η ενεργός γήρανση σημαίνει πως η ζωή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και η κοινωνία οφείλει να εκτιμά ολοένα περισσότερο τη συμβολή των μεγαλυτέρων και να τους παρέχει ευκαιρίες, όπως να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους, να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, να ζουν υγιείς και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους.

H αγωνία του ανθρώπου και η ελπίδα του για την κατάκτηση του «ελιξιρίου της ζωής» εμφανίζεται από τα πρώιμα κιόλας χρόνια του πολιτισμού. Σήμερα, το φαινόμενο της γήρανσης απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία και αντιμετωπίζεται πολυσύνθετα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους (βιοϊατρικές, κοινωνιολογικές και οικονομικές επιστήμες). Επιστήμονες αναζητούν εξηγήσεις για τη θεαματική αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως τα τελευταία πενήντα χρόνια, ακόμα και σε χώρες του τρίτου κόσμου, ενώ, παράλληλα, εξετάζουν τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στο κοινωνικό σύνολο και στο ευ ζην.

Το Ευρωπαϊκό Έτος επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία στις νέες αυτές προκλήσεις (απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη, επιμόρφωση ενηλίκων, εθελοντισμός, κ.ά.) και να ενθαρρύνει όλους τους φορείς στη χάραξη μιας νέας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κύκλος ομιλιών του ΕΙΕ θα καλύψει τα ακόλουθα θέματα:
- Τρίτη 6 Μαρτίου: Μακροζωία - Ευζωία (;)
- Τρίτη 13 Μαρτίου: Προληπτική ιατρική και αντιγήρανση, Νεότερες ερευνητικές και κλινικές εφαρμογές
- Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Μαρτίου: Προληπτική ιατρική και αντιγήρανση, Από την έρευνα στην εφαρμοσμένη κλινική πράξη
- Τρίτη 20 Μαρτίου: Αυξάνοντας την ανθρώπινη μακροζωία: καλά ή κακά νέα;
- Τρίτη 27 Μαρτίου: Προσεγγίζοντας τη γήρανση μέσα από ιστορικές πηγές.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τα Ινστιτούτα Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) και Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ) του ΕΙΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), το Βρετανικό Συμβούλιο και την εταιρεία ZitaCongress.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΕΙΕ (Τηλ.: 210 7273501, 7273516, Ε-mail: gramma@eie.gr, mkont@eie.gr).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

 
Επιστήμης Κοινωνία - Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις (Δ' Κύκλος)
|More