Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Σε τρεις νέες εταιρείες από την Πάτρα τα βραβεία του 7ου Διεθνούς Venture Capital Forum

13/07/2006

Νέα υλικά και συστήματα για προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, hotspots που θα κάνουν εφικτή την περιαγωγή και chips για μηχανική όραση απέσπασαν τα βραβεία επιχειρηματικών σχεδίων στο 7ο Διεθνές Venture Capital Forum, που διοργανώθηκε στις 28-29 Ιουνίου, στην Αθήνα. Το Forum, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση ιδιωτικών επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη, διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο πλαίσιο του Forum πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός "Best Business Plan Prize", στον οποίο συμμετείχαν 79 επιχειρηματικά σχέδια από Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ισραήλ, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία, Βρετανία, ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενίσχυση νέων και δυναμικών επιχειρηματιών και τεχνολογικών εταιρειών που έχουν συσταθεί από ερευνητές στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διάκριση των τριών καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι πως και οι τρεις εταιρείες που βραβεύτηκαν εδρεύουν στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας Advent Technologies SA για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών και διεργασιών για εφαρμογές σε προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι κυψελίδες καυσίμου (fuel cells) και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η κύρια προσπάθεια της Advent Technologies A.E. εστιάζεται στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου συστήματος κυψελίδας καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας PEMFC (Polymer Electrolyte Membrane Fuell Cell), το οποίο βασίζεται σε ιδιόκτητη τεχνολογία. Η spin-off εταιρεία ιδρύθηκε από ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΕΙΧΗΜΥΘ), σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, και λειτουργεί στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Η εταιρεία παράγει χαμηλού κόστους πολυμερικές μεμβράνες που χρησιμοποιούνται σε πολυμερικές κυψελίδες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, οι οποίες εμφανίζουν επιπρόσθετα σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστικών πολυμερικών μεμβρανών χαμηλής θερμοκρασίας. Οι μεμβράνες αυτές παρουσιάζουν πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες, υψηλή θερμική και οξειδωτική σταθερότητα καθώς επίσης και υψηλή ιονική αγωγιμότητα. Επιπλέον, εκτός από την τεχνολογία των μεμβρανών διαθέτει και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την κατασκευή των ηλεκτροδίων καθώς και των επιμέρους τμημάτων της κυψελίδας από τα οποία προκύπτει ένα ολοκληρωμένο τελικό σύστημα κυψελίδων καυσίμου.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η εταιρεία SIENJE Technologies, η οποία σε συνεργασία με τη Deutsche Telecom στοχεύει στη δημιουργία 2.500 hotspots που θα κάνουν εφικτή την περιαγωγή (roaming), όπως γίνεται σήμερα με την κινητή τηλεφωνία.

Τέλος, η εταιρεία Diaplous Machine Vision κέρδισε το τρίτο βραβείο για τις δράσεις της στον τομέα της αυτοματοποιημένης όρασης και, συγκεκριμένα, την ανάπτυξη chips για μηχανική όραση.

Κατά τη διάρκεια του Forum πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 συναντήσεις εταιρειών venture capital και επιχειρηματιών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, καθώς και να διερευνήσουν τις δυνατότητες άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Venture Capital Forum, Advent Technologies

 
7ο Διεθνές Venture Capital Forum
Advent Technologies
Sienje Technologies
Diaplous Machine Vision
|More