Το ΕΠΑΝ αποτελεί τον κεντρικό κορμό της προσπάθειας για την ανάδειξη δραστηριοτήτων της νέας οικονομίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στόχος των δράσεων που θα αναπτυχθούν την πενταετία στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων εταιρειών, τομέων και δραστηριοτήτων με βάση εφαρμογές πληροφορικής και επικοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση καταβάλλεται στην κινητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της ανάπτυξης των κατάλληλων χρηματοπιστωτικών και θεσμικών μηχανισμών, όπως είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα, στην περίπτωση του ΕΠΑΝ, η μεγάλη διαφοροποίηση έναντι των προηγούμενων παρεμβάσεων (ΕΠΕΤ Ι-ΙΙ) είναι η ένταξη των δράσεων που αφορούν την Ε&ΤΑ υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου προγράμματος για τον χώρο του παραγωγικού τομέα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών αλλά και τη δημιουργία ευρύτερων συνεργιών από τη δράση των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής Ε&ΤΑ στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ είναι οι ακόλουθες:
- η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της ευρύτερης συμμετοχής του παραγωγικού τομέα στην υλοποίηση Ε&ΤΑ δραστηριοτήτων και της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή,
- η ενίσχυση επιχειρήσεων για υιοθέτηση καινοτομικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων σε τομείς αιχμής,
- η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στο τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας (υλικοτεχνική ερευνητική υποδομή, εξειδίκευση του ανθρώπινου Ε&ΤΑ δυναμικού),
- η προώθηση της οργανικής ένταξης της Έρευνας και της Τεχνολογίας στον παραγωγικό ιστό των περιφερειών της χώρας,
- η προώθηση των διεθνών συνεργασιών, ιδιαίτερα στον χώρο των Βαλκανίων, της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
Οι δράσεις που αφορούν την Ε&ΤΑ είναι οι ακόλουθες: Mέτρo 3.3, Mέτρo 4.1, Mέτρo 4.2 (4.2.1, 4.2.2, 4.2.3), Mέτρo 4.3 (4.3.1, 4.3.2, 4.3.4, 4.3.5, 4.3.6), Mέτρo 4.4 (4.4.1, 4.4.2, 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.4.7, 4.4.8, 4.4.9, 4.4.10), Mέτρo 4.5, Mέτρo 8.3 (8.3.1, 8.3.2, 8.3.3, 8.3.4, 8.3.5, 8.3.6).
Η ανάπτυξη των δράσεων του ΕΠΑΝ για την Ε&ΤΑ έχει ήδη ξεκινήσει από τον αρμόδιο φορέα, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη ενός μέρους των προγραμματισμένων δράσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δράσεις που θα αναληφθούν μέσω του ΕΠΑΝ θα βελτιώσουν τις διοικητικές και τις οργανωτικές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων όσον αφορά την πρόσβαση, την απορρόφηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Όσον αφορά την απασχόληση, η συνολική παρέμβαση του προγράμματος στον χώρο της νέας οικονομίας θα συμβάλει στη δημιουργία περίπου 100.000 νέων θέσεων εργασίας.