Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Βικιπαιδεία: από το beta στο ωμέγα

05/01/2012

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης και διεύρυνσης της Βικιπαίδειας, ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό μια νέα εκστρατεία, με στόχο να γίνει καλύτερα κατανοητό τι σημαίνει η Βικιπαίδεια για τον κάθε χρήστη της και να υποστηριχθεί αποτελεσματικότερα η διάδοση και ο εμπλουτισμός της. Οι συντελεστές της δράσης για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia ζητούν από όλους τους χρήστες του Διαδικτύου να απαντήσουν μια πολύ βασική αλλά πολύ ουσιαστική ερώτηση: "Τι είναι για σένα η Βικιπαίδεια;"

Μέσω των απαντήσεων των χρηστών στο mywikipedia.gr, αλλά και στο Facebook και το Twitter, θα επιχειρηθεί να σκιαγραφηθεί το πώς την αντιμετωπίζει και τη χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης της, τι του αρέσει ή και τι δεν του αρέσει σε αυτή, πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του εγκυκλοπαιδισμού, της ενεργούς εθελοντικής συμμετοχής, της ανοικτής γνώσης.

Με στόχο την προσέγγιση του μέγιστου δυνατού αριθμού νέων χρηστών, ανοίγει, έτσι, ένα νέο παράθυρο επικοινωνίας για τη συνδιαμόρφωση και ανάπτυξη της ελληνικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας. Κάθε χρήστης του Διαδικτύου μπορεί να επισκεφθεί το www.mywikipedia.gr/go, το facebook fanpage ή το twitter account και να μοιραστεί τις σκέψεις, τις παρεμβάσεις και τις ιδέες του.

Ο διάλογος αυτός θα δώσει τα ερεθίσματα, τις αφορμές αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο, για να ακολουθήσει το επόμενο βήμα: μια ανοικτή εκδήλωση/συζήτηση στην Τεχνόπολη (Γκάζι) στις αρχές Φεβρουαρίου 2012, με παράλληλη διαδικτυακή ζωντανή αναμετάδοση. Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης θα είναι η Βικιπαίδεια και το πώς μπορεί η έννοια του wiki να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει, να διανύσει τη συμβολική διαδρομή από το beta στο ωμέγα.

Η νέα αυτή εκστρατεία ενημέρωσης εντάσσεται στις δράσεις για την ενεργοποίηση εθελοντών αλλά και τη διάδοση της ελληνικής Wikipedia (στο πλαίσιο του προγράμματος "Δες την Ψηφιακά 2.0" του Υπουργείου Παιδείας), που υλοποιουν το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (www.grnet.gr), η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (www.ellak.gr), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) και η ελληνική κοινότητα της Βικιπαίδεια. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός της Wikipedia στα ελληνικά, αλλά και με ελληνικά λήμματα σε τρίτες γλώσσες, καθώς και η διεύρυνση της κοινότητας των συντακτών των χρηστών.

Σημειώνεται ότι η Wikipedia, η ελεύθερα προσβάσιμη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, συντάσσεται από εκατομμύρια εθελοντές σε πάνω από 279 γλώσσες, και έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία και στα ελληνικά (περισσότερα από 67.000 λήμματα).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από mywikipedia.gr

 
Βικιπαιδεία: από το beta στο ωμέγα
mywikipedia.gr
H Bικιπαίδεια στο facebook
Η Βικιπαίδεια στο twitter
|More