Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
English version   
 


Συνεντεύξεις

"Η Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων θα δημιουργήσει μία οικονομική δραστηριότητα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ."

05/08/2014

Συνέντευξη με τον Malte Beyer-Katzenberger, Policy Officer στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ομιλητής του διεθνούς συνεδρίου του ΕΚΤ για την Ανοικτή Πρόσβαση ήταν ο Malte Beyer-Katzenberger, Policy Officer στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μίλησε με θέμα "The New PSI Directive and the EU Open Data Portal". Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΚΤ, ο κ. Malte Beyer-Katzenberger αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα Ανοικτά Δεδομένα, καθώς και στην Οδηγία για τη Δημόσια Πληροφορία (Public Sector Information).

Περισσότερα »
 
"Η ψηφιακή τεχνολογία αναμφίβολα έχει φέρει την επανάσταση στον χώρο της τέχνης. "

04/08/2014

Συνέντευξη με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Επιστημονικό Συνεργάτη στο Μεταπτυχιακό "Ψηφιακές Μορφές Τέχνης" της ΑΣΚΤ

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, επιστημονικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό "Ψηφιακές Μορφές Τέχνης" της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (διδάσκει Υπολογιστικά Μέσα και Διαδραστική Τέχνη), μιλάει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" για τη σημασία της χρήσης ανοικτών εργαλείων και του ανοικτού περιεχομένου στην τέχνη. Ο Θ. Παπαθεοδώρου συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο του ΕΚΤ "Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές & Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής".

Περισσότερα »
 
"Η αξία των διασυνδεδεμένων δεδομένων έγκειται ακριβώς στις λογικές συσχετίσεις που μπορούν να προκύψουν μεταξύ διαφορετικών πηγών πληροφορίας που διατίθενται ανοικτά στο διαδίκτυο."

01/08/2014

Συνέντευξη με τον Philip Archer, Σύμβουλο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο World Wide Web Consortium (W3C)

Ομιλητής του διεθνούς συνεδρίου του ΕΚΤ για την Ανοικτή Πρόσβαση ήταν ο Philip Archer, Σύμβουλο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο World Wide Web Consortium (W3C), ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα "Linked Data - What' s the Point?". Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΚΤ, ο κ. Philip Archer μιλά για τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα και αναλύει τη σημασία τους.

Περισσότερα »
 
"Οι πληροφορίες που έως τώρα βρίσκονταν σε κλειστές βάσεις δεδομένων αποκτούν μία μοναδική διεύθυνση στο διαδίκτυο και έτσι μπορούμε ελεύθερα, ανοικτά και με αυτόματο τρόπο να ανακτήσουμε τις πληροφορίες που επιθυμούμε."

31/07/2014

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Βαφόπουλο, Επιστημονικό Συνεργάτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα"

O Μιχάλης Βαφόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα", συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο του ΕΚΤ για την Ανοικτή Πρόσβαση στη δημόσια και επιστημονική πληροφορία. Στη συνέντευξή του ορίζει τα Ανοικτά Διασυνδεμένα Δεδομένα, μιλάει για την υφιστάμενη κατάσταση και χρήση τους στην Ελλάδα, καθώς και αναφέρεται στο publicspending.net, μία εφαρμογή που ασχολείται με τα οικονομικά ανοικτά δεδομένα και καταφέρνει να διασυνδέσει τις δημόσιες δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα.

Περισσότερα »
 
"Στόχος μας είναι να υποστηρίζουμε τον ενάρετο κύκλο της γνώσης, από τον ακαδημαϊκό και πολιτιστικό χώρο μέχρι τις δημιουργικές και καινοτομικές βιομηχανίες"

05/12/2013

Συνέντευξη με τη Δρ. Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Eθνικού Κέντρου Tεκμηρίωσης

Τους στόχους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την επόμενη 5ετία παρουσιάζει σε συνέντευξή της στο περιοδικό "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία", η νέα Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη. Μιλώντας για τις στρατηγικές προτεραιότητες του φορέα, αναφέρεται στις δράσεις για την ανάδειξη του ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού, ενώ παρουσιάζει τον ρόλο του ΕΚΤ ως κεντρικού κόμβου καινοτομίας και διάθεσης έγκριτης γνώσης.

Περισσότερα »
 
"Όσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την ακαδημαϊκή κοινότητα"

11/11/2013

Συνέντευξη με τον Νικόλαο Μήτρου, Καθηγητή ΕΜΠ, Πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

O καθηγητής Νικόλαος Μήτρου, Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο του ΕΚΤ για την Ανοικτή Πρόσβαση στη δημόσια και επιστημονική πληροφορία. Στη συνέντευξη του μιλάει για τις δράσεις του ΣΕΑΒ για την Ανοικτή Πρόσβαση, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των υπηρεσιών επιστημονικού περιεχομένου Ανοικτής Πρόσβασης στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Περισσότερα »
 
"Στην ΕΕ πιστεύουμε ότι η Ανοικτή Πρόσβαση είναι ζήτημα λογικής, με την έννοια ότι δεν θα πρέπει να γίνεται δύο φορές πληρωμή για κάτι το οποίο έχει ήδη χρηματοδοτηθεί στο στάδιο της έρευνας"

08/11/2013

Συνέντευξη με τον Octavi Quintana-Trias, Διευθυντή του "Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας", Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Octavi Quintana-Trias, Διευθυντής του "Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας" (Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) βρέθηκε στην Αθήνα για το διεθνές συνέδριο "Ανοικτή Πρόσβαση @ ΕΚΤ - Αναπτύσσοντας κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την καινοτόμο χρήση της δημόσιας και επιστημονικής πληροφορίας". Η παρουσίασή του είχε τίτλο "Monitoring the ERA: Developing the Tools and an Assessment of the Progress in 2013". Ο Octavi Quintana-Trias μίλησε για τη σημασία της Ανοικτής Πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας σε αυτή.

Περισσότερα »
 
"Η ερώτηση κλειδί είναι να αναρωτηθούμε τι σημαίνει Ανοικτή Επιστήμη στη σημερινή εποχή "

04/11/2013

Συνέντευξη με τον καθηγητή Geoffrey Boulton, Senior Honorary Professorial Fellow, University of Edinburgh & Royal Society

Κεντρικός ομιλητής του διεθνούς συνεδρίου του ΕΚΤ για την Ανοικτή Πρόσβαση ήταν ο καθηγητής Geoffrey Boulton (Senior Honorary Professorial Fellow, University of Edinburgh & Royal Society), ο οποίος μίλησε με θέμα "Η Επιστήμη ως Ανοικτό Εγχείρημα". Ο καθηγητής G. Boulton εκτός από την επιστημονική του ειδίκευση στις γεωεπιστήμες και το περιβάλλον, ασχολείται εκτενώς με την Ανοικτή Πρόσβαση, καθώς ήταν ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της γνωστής και σημαντικής μελέτης "Science as an open enterprise". Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΚΤ, ο καθ. G. Boulton αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της Ανοικτής Επιστήμης, στη σημασία των ανοικτών δεδομένων, αλλά και στην ανάγκη οι ερευνητές να επικοινωνούν τα επιτεύγματά τους στην κοινωνία.

Περισσότερα »
 
"H επιστήμη πρέπει να παρουσιάζεται με τρόπο κατανοητό για όλους"

30/09/2011

Συνέντευξη με τον Peter Wothers, Διευθυντή Σπουδών στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Cambridge

Ο Peter Wothers, Διευθυντής Σπουδών στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Cambridge και μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιάδα Χημείας για τη Royal Society of Chemistry, επισκέφθηκε την Ελλάδα, στις 10-11 Απριλίου, προσκεκλημένος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Βρετανικού Συμβουλίου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για το Διεθνές Έτος Χημείας. Παρουσίασε το πείραμα/διάλεξη "Just Add Water" στο Αμφιθέατρο Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μίλησε στην Ελένη Γραμματικοπούλου (Υπεύθυνη του προγράμματος των μορφωτικών εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" του ΕΙΕ) για το ενθουσιώδες ελληνικό κοινό, την ομορφιά και την απλότητα της επιστήμης, αλλά και την επικοινωνία της επιστήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα »
 
"Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αξιοποιήσουν το ανοικτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο"

16/08/2011

Συνέντευξη με τον Charles Crook, Reader στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Nottingham

Ο Charles Crook, Reader σε θέματα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και Εκπαιδευσης στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Nottingham, βρέθηκε στην Αθήνα για το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Δεκέμβριο, με θέμα "Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα-Εκπαίδευση-Δημόσια Δεδομένα". Ο C. Crook μίλησε στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" για την Ανοικτή Πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο και την ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών. Παρουσίασε καλές πρακτικές από τα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου και υπογράμμισε πως πρέπει να κατανοήσουμε τις ευκαιρίες και τις απειλές που φέρνει το Διαδίκτυο στην εκπαίδευση, ως προϋπόθεση για να διαχειριστούμε τις σημαντικές αλλαγές των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων.

Περισσότερα »
 

Σελίδες αποτελεσμάτων: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

|More