Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Μνημόνιο Συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό υπερυπολογιστή

30/04/2007

Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας - ΕΔΕΤ), υπέγραψαν στις 17 Απριλίου Μνημόνιο Συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος υψηλής υπολογιστικής απόδοσης. Η πρωτοβουλία ονομάζεται PACE (Partnership for Advanced Computing in Europe - Συνεργασία για προηγμένα υπολογιστικά συστήματα στην Ευρώπη) και για την πραγματοποίησή της θα συνεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Τουρκίας και του Ην. Βασιλείου. Στόχος είναι η ανάπτυξη αυτού του στρατηγικού τομέα και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στις επιστήμες και τη μηχανική.

"Οι υπερυπολογιστές είναι πια απαραίτητο, όχι προαιρετικό, εργαλείο για την ερευνητική κοινότητα", δήλωσε ο Δρ Thibaut Lery του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Επιστήμη (European Science Foundation - ESF). "Οι μεγάλες ανακαλύψεις στο μέλλον θα μπορούν να γίνονται μόνο μέσω πολύπλοκων προσομοιώσεων", συμπληρώνει ο Achim Bachem, εκπρόσωπος του Γερμανικού Κέντρου Υπερ-υπολογιστών Gauss.

Το PACE ήταν ένα από τα έργα που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Φόρουμ για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI). Η κεντρική ιδέα πίσω από το νέο ευρωπαϊκό υπερυπολογιστή είναι η κοινή χρήση των δυνατοτήτων αρκετών υπερυπολογιστών. Πρόκειται δηλαδή για ένα δίκτυο υπερυπολογιστών που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες και οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τα πιο σύγχρονα λογισμικά δικτύωσης. Το κόστος εκκίνησης του έργου εκτιμάται στα 400 εκ. ευρώ, με λειτουργικά έξοδα περίπου 100 εκ. ευρώ ανά έτος. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τις χώρες-μέλη που συμμετέχουν, ενώ επιπλέον χρηματοδότηση θα προέλθει από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Στον ίδιο αναπτυξιακό-ερευνητικό τομέα αναφέρεται και η πρωτοβουλία LINCEI του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Επιστήμη (ESF), που αφορά την πρόβλεψη των εξελίξεων στον τομέα των υπολογιστών στα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Οι προβλέψεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για ένα στρατηγικό σχέδιο υποστήριξης και ανάπτυξης λογισμικού και Η/Υ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από CORDIS, Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για την Επιστήμη

 
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Επιστήμη (σχετική ανακοίνωση)
Χρηματοδότηση ερευνητικών υποδομών από το 7ο Π.Π.
ΕΔΕΤ
|More