Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Kαινοτόμες λύσεις για τις υπηρεσίες του δημοσίου από το labs.OpenGov

29/12/2011

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων στον 5ο θεματικό κύκλο του labs.OpenGov, που αφορά ιδέες και λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των φορέων του δημοσίου και τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τις συναλλαγές της δημόσιας διοίκησης με πολίτες και επιχειρήσεις.

Σε αυτή την πρόσκληση του labs.opengov.gr υπάρχουν τρεις τρόποι συμμετοχής: α) Πρόταση τεχνικής λύσης για τη μείωση λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών του δημοσίου, β) Ιδέες για τη μείωση κόστους υπηρεσιών του δημοσίου, γ) Προτάσεις για απλοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών κατά τη διάθεση μιας υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα μάλιστα έχουν ήδη υποβληθεί 24 προτάσεις.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του δικτυακού τόπου labs.opengov.gr έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν, να προτείνουν βελτιώσεις και να αξιολογούν όλες τις προτάσεις. Με την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του 5ου κύκλου, στις 15/01/2012, θα επιλεχθούν οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν σε ημερίδα. Στην επιλογή των προτάσεων η επιστημονική επιτροπή θα συνεκτιμήσει την αξιολόγηση των εγγεγραμμένων χρηστών του labs.opengov.gr και στοιχεία όπως η ευστοχία στην περιγραφή του προβλήματος, η ωριμότητα της προτεινόμενης λύσης και η εξοικονόμηση πόρων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι προτάσεις για την εξοικονόμηση κόστους μπορούν, για παράδειγμα, να εστιάζουν στην αξιοποίηση λύσεων πληροφορικής για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την ελαχιστοποίηση διακίνησης χαρτιού, στην καλύτερη χρήση υφιστάμενων υποδομών και πληροφοριακών συστημάτων με τεχνολογίες virtualization, στη χρήση τεχνολογιών π.χ. Voip για μείωση τηλεπικοινωνιακού κόστους κ.λπ.

Σημειώνεται ότι το labs.OpenGov.gr, που υποστηρίζεται από τη Μονάδα Τεκμηρίωσης και Καινοτομιών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), είναι μια δράση στο πλαίσιο της ανοικτής διακυβέρνησης, που αποσκοπεί να φέρει στο προσκήνιο τις δημιουργικές ιδέες, τους ανθρώπους και τους τρόπους για να εισαχθεί η καινοτομία στις σχέσεις του πολίτη και των επιχειρήσεων με το δημόσιο.

Έχει ως προτεραιότητες την αξιοποίηση της έως σήμερα εμπειρίας, καθώς και τον σχεδιασμό νέων θεματικών κύκλων που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας της Δημόσιας Διοίκησης να παράγει καινοτόμες και χρήσιμες υπηρεσίες. Συντονίζεται από επιστημονική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συμμετοχικότητας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από labs.OpenGov

 
labs.OpenGov
|More