Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Καινοτόμες εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας σε Πληροφορική, Ιατρική και Φωτοβολταϊκά

"Nano burgers with lettuce": Η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας από μικροσκόπιο.

18/11/2008

Οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοτεχνολογίας παρουσιάστηκαν στο 34ο Διεθνές Συνέδριο Μικρο- και Νανο- Τεχνολογίας (Micro & Nano Engineering) ΜΝΕ 2008 το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες, στελέχη βιομηχανιών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, αποτελεί το κύριο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας της Ευρώπης στους τομείς: μικρο- και νανο- λιθογραφία, μικρο- και νανο- τεχνολογία / κατασκευαστική, τεχνολογίες παραγωγής νανοηλεκτρονικών και νανοφωτονικών διατάξεων, μικρο- και νανο- μηχανικών συστημάτων και μικρο- και νανο- τεχνολογία σε επιστήμες υγείας και στη χημεία.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της φετινής διοργάνωσης, είναι ότι προσέλκυσε τον μεγαλύτερο αριθμό εργασιών (παρουσιάστηκαν 563 εργασίες), συνέδρων (συμμετείχαν 693 σύνεδροι) και εκθετών (30 ξένες και ελληνικές εταιρείες) στην ιστορία του συνεδρίου. Διοργανώθηκαν ακόμα εξειδικευμένα σεμινάρια και ημερίδες, ενώ διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν μεταξύ άλλων αποτελέσματα ερευνών τους που αφορούν το μέλλον των υπολογιστών, τις εφαρμογές της μικρο- και νανο- τεχνολογίας στην ιατρική και βιολογία, όπως και στην κατασκευή φωτοβολταϊκών κυψελών.

Στην παρουσίασή του σχετικά με το μέλλον των υπολογιστών, ο Δρ Sadana (IBM, USA) παρουσίασε τις πιο πρόσφατες προβλέψεις για τη σμίκρυνση των ηελκτρονικών διατάξεων, κυρίως των τρανζίστορ, που συνιστούν τις βασικές δομικές μονάδες των κυκλωμάτων μνήμης και των επεξεργαστών. Σύμφωνα με τον Δρα Sadana, η σμίκρυνση των τρανζίστορ θα συνεχιστεί και η κρίσιμη διάστασή τους θα φτάσει από τα 45 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου) που είναι σήμερα στα 11 νανόμετρα το 2016. Αντίστοιχα θα αυξηθεί η ικανότητα αποθήκευσης δεδομένων στα κυκλώματα μνήμης με παράλληλη μείωση του κόστους. Παρουσιάστηκαν επίσης εργασίες σχετικές με εφαρμογές μοριακών υλικών αλλά και νανοσωματιδίων σε μικροηλεκτρονικές διατάξεις.

Μεγάλος αριθμός εργασιών στο φετινό συνέδριο αφορούσαν χρήσεις των μεθόδων της μικρο- και νανο- τεχνολογίας σε βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές. Η εργασία των D. Lee et al. (Institute of Bioengineering and Nanotechnology and National University of Singapore) για παράδειγμα, πρότεινε μια νέα μέθοδο για προγεννητικό έλεγχο που δεν εμφανίζει τα προβλήματα της τεχνικής της αμνιοκέντησης που χρησιμοποιείται σήμερα. Η μέθοδος βασίζεται στην κατασκευή ενός φίλτρου από πυρίτιο με δομές στην κλίμακα των μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) το οποίο μπορεί να απομονώνει τα εμβρυακά ερυθρά αιμοσφαίρια από το αίμα των περιφερειακών αγγείων της εγκύου.

Σε άλλη εργασία οι Α.Schneiner et al. (Imperial College, UK) παρουσίασαν τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν για την κατασκευή νευροχειρουργικού καθετήρα με μικροδομημένες επιφάνειες που βοηθούν την εισχώρησή του μειώνοντας τις τριβές του και κατά συνέπεια τον τραυματισμό των ιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον σχεδιασμό της μορφολογίας των επιφανειών χρησιμoποιήθηκε ως πρότυπο o μηχανισμός και η επιφανειακή τοπογραφία του ωοαπωθητήρα της σφήκας Sirex noctilio, κατατάσσοντας την εργασία αυτή στον αναπτυσσόμενο κλάδο της βιομιμητικής.

Παρουσιάστηκαν επίσης εφαρμογές της μικρο- και νανο- τεχνολογίας στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών με σκοπό τόσο την αύξηση της απόδοσής τους όσο και τη μείωση του κόστους τους. Ο προσκεκλημένος καθηγητής Green (Univ. of New South Wales, Australia) αναφέρθηκε στη δεύτερη γενιά φωτοβολταϊκών, τα οποία θα βασίζονται στη χρήση πολυστρωματικών υμενίων με κατάλληλες ιδιότητες και μικρομορφολογία. Ωστόσο, η απόδοση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην τρίτη γενιά φωτοβολταϊκών όπου δοκιμάζονται ιδέες για τη χρήση υμενίων με ενσωματωμένες κβαντικές τελείες (νανοδομές ημιαγώγιμων υλικών) πυριτίου, γερμανίου ή κασσίτερου. Για την κατασκευή και παραγωγή αυτών των σύνθετων υμενίων χρησιμοποιούνται τεχνικές της μικρο- και νανο- τεχνολογίας.

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε και διαγωνισμός καλύτερης φωτογραφίας από μικροσκόπιο (οπτικό, ηλεκτρονικό ή ατομικής δύναμης).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

 
34ο Διεθνές Συνέδριο Μικρο και Νανο Τεχνολογίας
Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
|More