25/01/2013
Φυσικά εκχυλίσματα μπορούν να υποκαταστήσουν το διοξείδιο του θείου στο
κόκκινο κρασί και σε άλλα τρόφιμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του
ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου so2say. Στόχος είναι να περιοριστούν οι
αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες συνέπειες, όπως οι πονοκέφαλοι, που
προκαλούνται σε πολλούς ανθρώπους.
Το διοξείδιο του θείου (SO2), που αναφέρεται στις ετικέτες των
συσκευασμένων τροφίμων ως E220, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για
ορισμένους αποξηραμένους καρπούς και ως αντιμικροβιακό και
αντιοξειδωτικό κατά την οινοπαραγωγή. Το κυριότερο πλεονέκτημά του είναι
ο συνδυασμός της αντιοξειδωτικής του δράσης με την ικανότητά του να
εμποδίζει "την ενζυματική αμαύρωση" τροφίμων, όπως τα κομμένα νωπά μήλα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται μικρές ποσότητες SO2 στη διατροφή
τους, σε κάποιους, όμως, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή
άλλες συνέπειες, όπως πονοκεφάλους. Το SO2 και τα άλλα θειώδη μειώνουν
αισθητά την πρόσληψη βιταμίνης Β1, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά
προβλήματα υγείας όπως χρόνια κεφαλαλγία και πρόσκαιρη αμνησία.
Ιδιαιτέρα κινδυνεύουν οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, στους οποίους
ακόμα και η πρόσληψη λιγότερο από 10 mg θειωδών ενώσεων μπορεί να
προκαλέσει ασθματική κρίση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου, οι ερευνητές ενδέχεται να έχουν
πλέον εντοπίσει συνδυασμό δύο εκχυλισμάτων φυσικής προέλευσης που μπορεί
να υποκαταστήσει το SO2. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του κρασιού, η
παρουσία SO2 θα μπορούσε να περιορισθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το
95%. Κρασιά με το νέο πρόσθετο έχουν ήδη εξετασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο,
την Ισπανία και τη Γερμανία και θεωρήθηκαν εφάμιλλα με φιάλες αναφοράς
που περιείχαν θείο. Οι δοκιμές συνεχίζονται και, εάν αποδειχθεί η
τεχνική σκοπιμότητα του νέου εκχυλίσματος, θα κινηθούν οι διαδικασίες
για τη χορήγηση σχετικής άδειας.
Συντονιστής του έργου, που συγχρηματοδοτείται με 3 εκατ. ευρώ από το 7ο
Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ, είναι το μη κερδοσκοπικό κέντρο εφαρμοσμένης
έρευνας ttz Bremerhaven στη Γερμανία. Συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο
της Βόννης, το γερμανικό κέντρο Meyer Gemuse bearbeitung GmbH, το
Πανεπιστήμιο του Wageningen και Frutarom Netherlands BV στις Κάτω Χώρες,
η οργάνωση Campden BRI από το Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολείται με την
έρευνα τροφίμων, ο οινοπαραγωγός Biurko Gorri, η εταιρεία εφαρμοσμένης
έρευνας Tecnalia και ο παραγωγός βιολογικών ειδών διατροφής Ekolo
Productos Ecologicos στην Ισπανία.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από so2say