Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Αύξηση επενδύσεων και επιβράβευση ερευνητών οι στόχοι της ευρωπαϊκής έρευνας

15/06/2007

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Επιστήμης και Έρευνας, Janez Potocnik, επισκέφθηκε την Ελλάδα για την επίσημη παρουσίαση του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα (30 Μαΐου - 1 Ιουνίου), ο κ. Potocnik συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης, μίλησε στη Βουλή με θέμα "Γνώση: Το πολυτιμότερο αγαθό της Ευρώπης", επισκέφθηκε το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών και, τέλος, παρουσίασε το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο σε ειδική ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώθηκε την 1η Ιουνίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, στις 31 Μαΐου, ο κ. Potocnik τόνισε τη σημασία της γνώσης και της καινοτομίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζοντας σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Αναφέρθηκε σε εξέχοντες Έλληνες ερευνητές, όπως ο καθηγητής Φώτης Καφάτος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, και ο Αχιλλέας Μητσός, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας της ΕΕ, σχολιάζοντας παράλληλα το φαινόμενο "brain drain" που θέλει τους Έλληνες επιστήμονες να συνεχίζουν την καριέρα τους εκτός Ελλάδας.

Οι προτάσεις του Επιτρόπου για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, κινήθηκαν σε τέσσερις βασικούς άξονες: αύξηση των επενδύσεων, συντονισμένη ανάπτυξη των υποδομών, επιβράβευση των ερευνητών αλλά και των καινοτόμων επιχειρήσεων και, τέλος, αλλαγή της νοοτροπίας. Η νοοτροπία απέναντι στην έρευνα χρειάζεται να αλλάξει, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Επίτροπος. "Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το καλό της Ευρώπης, όχι μόνο της χώρας μας ή της περιφέρειάς μας. Οι αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πραγματικός Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας δεν μπορούν να γίνουν μεμονωμένα. Δεν μπορούμε να τον δημιουργήσουμε μόνοι μας στις Βρυξέλλες, ούτε στο Βερολίνο, ούτε στην Αθήνα. Θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι: ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, οι διοικητικοί φορείς".

Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο 2007-2013, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι της ελληνικής ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Παιδείας και Γεωργίας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας αναφέρθηκε στα ισχυρά σημεία του ελληνικού συστήματος, μεταξύ των οποίων είναι οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης και οι καλές επιδόσεις στις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό (ιδίως από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ). Επίσης, ο υπουργός ανέλυσε τους βασικούς τομείς προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας (αύξηση και βελτίωση των επενδύσεων στη γνώση και την αριστεία, και διάδοση των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικότητας), ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης για την έρευνα και την τεχνολογία, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 1500 εκ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2007-2013. Σχετικά με τα μέτρα άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων, ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας δύο νέων ερευνητικών κέντρων στην Πάτρα και τα Ιωάννινα και στους Περιφερειακούς Πόλους Καινοτομίας που ήδη λειτουργούν ή που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας. Τέλος, μίλησε για τις αρχές που διέπουν το νέο νόμο για την Έρευνα και Τεχνολογία, μέσω του οποίου προωθείται η αύξηση τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής συμβολής στην έρευνα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας ότι "η ανταπόκριση τόσο μεγάλου αριθμού ακροατών είναι μέτρο εκτίμησης του πόσο καλά γνωρίζει η επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα τη σημαντικότητα του Προγράμματος Πλαίσιο". Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, παραγωγή νέας γνώσης σε τομείς προτεραιότητας για τη χώρα, υποβοήθηση της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας προς τις επιχειρήσεις, προώθηση των ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Γ. Τσουκαλάς στο χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για την Ελλάδα καθώς και στα οφέλη που έχει αποκομίσει η χώρα μας στην έρευνα και την τεχνολογία από τα Προγράμματα Πλαίσιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε σε στοιχεία της ΓΓΕΤ με βάση τα οποία η ελληνική συμμετοχή στο 6ο ΠΠ αποτελεί το 3% του συνόλου των συμμετοχών, ενώ στόχος είναι το 2013 η Ελλάδα να προσεγγίζει το 5% της χρηματοδότησης από το 7ο ΠΠ.

Η ομιλία του Επιτρόπου Επιστήμης και Έρευνας, κ. Potocnik, είχε τίτλο "Μεταβάλλοντας την έρευνα σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο" και επικεντρώθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιμέρους προγραμμάτων του 7ου ΠΠ. Αναφέρθηκε στην ελληνική συμμετοχή στα προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο η οποία ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά ότι στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο περισσότεροι από 2.000 εταίροι συμμετείχαν σε 1.500 έργα, κυρίως στους τομείς των Τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Περιβάλλοντος. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών στο 7ο ΠΠ, καθώς και για την ενεργό συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Οι συστάσεις του Επιτρόπου για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα αφορούσαν την αύξηση των επενδύσεων, την έμφαση σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, τη διασαφήνιση των πνευματικών δικαιωμάτων και τη διοικητική αναδιοργάνωση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων. Τέλος, ο κ. Potocnik τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία της καθηγήτριας Helga Nowothy, αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) με θέμα "To ERC: η συνεισφορά της έρευνας αιχμής στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας".

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργείο Ανάπτυξης

 
Η ομιλία του Επιτρόπου στη Βουλή
Η ομιλία του Επιτρόπου στην εκδήλωση παρουσίασης του 7ου ΠΠ
7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (ΕΚΤ)
7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (CORDIS)
|More