Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Συνεργασίες επιχειρήσεων-ερευνητών στον τομέα της βιοτεχνολογίας

28/07/2009

Περισσότερες από 190 διμερείς συναντήσεις μεταξύ της επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας του κλάδου των βιοεπιστημών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης διμερών συναντήσεων που διοργάνωσαν το Hellenic Bio Cluster και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στις 16 Ιουλίου, με την ευκαιρία των επερχόμενων προκηρύξεων της ΓΓΕΤ για τη χρηματοδότηση πληθώρας δράσεων σχετικών με την υλοποίηση ερευνητικών έργων και έργων μεταφοράς τεχνολογίας.

Η χρήση ζωντανών ανθρώπινων νευρικών κυττάρων για ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών στο αίμα και φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, η ανάπτυξη μαγνητικών νανοσωματιδίων για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, η εφαρμογή καινοτόμου καθετήρα για έγχυση αντικαρκινικών φαρμάκων απευθείας σε εγκεφαλικούς όγκους, η ανάπτυξη νέων οπτικών διαγνωστικών συστημάτων για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες πρωτοποριακές ελληνικές ιατρικές τεχνολογίες που υπόσχονται βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση συζήτησης για συνεργασία μεταξύ 27 επιχειρήσεων 65 ερευνητών από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Είναι γεγονός πως ο κλάδος των βιοεπιστημών στην Ελλάδα εμφανίζει έντονη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας να κατακτήσει μία υπολογίσιμη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της ιατρικής βιομηχανίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, οι ελληνικές επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας και βιοϊατρικής επενδύουν όλο και περισσότερο σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία.

Παράλληλα, διεθνώς πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες ελληνικής έμπνευσης και παραγωγής αναπτύσσονται και εξάγονται σε πολυάριθμες διεθνείς αγορές. Νέες επιχειρήσεις-τεχνοβλαστοί ελληνικών ερευνητικών κέντρων ιδρύονται διαρκώς, ενώ υφιστάμενες επιχειρήσεις αναζητούν όλο και περισσότερο ερευνητικές και τεχνολογικές συνεργασίες. Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται επίσης μία σαφής αυξητική τάση των αιτήσεων για διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας και βιοϊατρικής.

Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του τομέα των βιοεπιστημών στη χώρα μας προσκρούει συχνά σε μια σειρά εμποδίων, όπως η γραφειοκρατία, η προβληματική σύνδεση έρευνας-παραγωγής και το ελλιπές σύστημα καινοτομίας, η έλλειψη κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) αποκλειστικά για τον τομέα των βιοεπιστημών, καθώς και θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων και επιστημονικών πάρκων με τεχνολογική εξειδίκευση και σημαντική συγκέντρωση εταιρειών στο χώρο των βιοεπιστημών, η έλλειψη εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρηματικής ανάπτυξης και έμπειρων δικηγόρων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κ.ά.

Το Hellenic Bio Cluster, η μοναδική συσπείρωση ερευνητικά δραστήριων και εξωστρεφών εταιρειών βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, που λειτουργεί ως όχημα για την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης της καινοτομίας και επίτευξης διεθνών συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας, εξακολουθεί να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο επίπεδο των διεθνών συνεργασιών. Ήδη στα πέντε χρόνια ζωής του μετράει πολλές επιτυχίες συνεργασιών εταιρειών με συμπληρωματικές τεχνολογίες-προϊόντα, υποστήριξης δημιουργίας νέων εταιρειών-τεχνοβλαστών, υποστήριξης για την ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και πολυάριθμες δραστηριότητες δικτύωσης, προβολής και διεθνούς συνεργασίας.

Όσο για το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ (Help-Forward Network), είναι ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ερευνητικά εργαστήρια όλης της χώρας, διαθέτοντας εμπειρία 18 χρόνων στην ανάπτυξη τεχνολογικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και οργανισμών. Από το 2008 το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρέχει υπηρεσίες καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας ως μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, του ελληνικού κόμβου του νέου ευρωπαϊκού δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών εργαστηρίων του κλάδου των βιοεπιστημών, το Hellenic Bio Cluster και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ διοργάνωσαν τον περασμένο Μάιο επιχειρηματική αποστολή στη Βοστώνη -τη Μέκκα της βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ- και την ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον, όπου οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σημαντικές επαφές με κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες ενώ αρκετοί βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων επιχειρηματικής συνεργασίας.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται και στο προσεχές μέλλον, όπως η συντονισμένη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην 40η διεθνή έκθεση ιατρικής τεχνολογίας Medica 2009, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Νοεμβρίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, και η οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά Clusters.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

 
Hellenic Bio Cluster (HBio)
Δίκτυο ΠΡΑΞΗ
Διμερείς συναντήσεις - Πληροφορίες συμμετεχόντων
Δελτίο Τύπου επιχειρηματικής αποστολής στις ΗΠΑ
Medica 2009
|More