23/11/2004
Ένα νέο Δίκτυο που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξη στους μετακινούμενους ερευνητές στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του. Πρόκειται για το Ελληνικό Δίκτυο Κέντρων Κινητικότητας Ερευνητών, που εγκαινιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) και την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2004, στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας, καθώς και μεμονωμένοι ερευνητές, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις υπηρεσίες του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικτύου για την κινητικότητα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Γενική Διεύθυνση «Έρευνα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τοπικές και κρατικές αρχές, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθ. Ι. Τσουκαλάς, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Δικτύου για την ενίσχυση της κινητικότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.
Το Ελληνικό Δίκτυο αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ERA-MORE, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 300 κέντρα σε 30 χώρες της Ευρώπης. Συντονιστής φορέας του Εθνικού Δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ενώ συμμετέχουν ως κόμβοι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Δίκτυο λειτουργεί με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Δίκτυο, μέσω της Εθνικής Δικτυακής Πύλης για την κινητικότητα των ερευνητών (http://www.eracareers.gr), παρέχει τεκμηριωμένη πληροφόρηση και πρακτικές συμβουλές σε ερευνητές, που ενδιαφέρονται είτε να έρθουν στην Ελλάδα για την εξέλιξη της επιστημονικής τους σταδιοδρομίας, είτε να μετακινηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, ενημερώνει σχετικά με ευκαιρίες απασχόλησης, υποτροφίες, νομικά και φορολογικά θέματα, τις συνθήκες εισόδου και εργασίας στις διάφορες χώρες, καθώς και τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, όπως η ενοικίαση σπιτιού, η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, κ.λπ.