Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Νεαροί επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο βραβεύονται από την ΕΕ

13/12/2010

Νέοι επιστήμονες, ηλικίας 14-21 ετών, από την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και την Ουγγαρία απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον 22ο Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Νέους Επιστήμονες σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα στις 28 Σεπτεμβρίου. Τα νικητήρια έργα επιλέχθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή μεταξύ 85 υποψηφιοτήτων από 37 χώρες. Συνολικά 16 διαγωνιζόμενοι μοιράζονται βραβεία συνολικής αξίας 51.500 ευρώ για τα κορυφαίας ποιότητας καινοτόμα επιστημονικά έργα τους, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: φυσική, βιολογία, μαθηματικά, πληροφορική, κοινωνικές επιστήμες κ.ά.

"Ο Διαγωνισμός της ΕΕ για Νέους Επιστήμονες προβάλλει τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα σπουδαστών από όλη τη Ευρώπη. Συγχαίρω θερμά τους νικητές και όλους τους συμμετέχοντες: είναι άξιοι πρεσβευτές των σχολείων και πανεπιστημίων τους, των χωρών και περιφερειών τους και γενικότερα της σημερινής νεολαίας", δήλωσε η Επίτροπος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn, συνεχίζοντας: "Επενδύοντας ακριβώς στα χαρίσματα των νέων με φρέσκες ιδέες και παρέχοντάς τους τις κατάλληλες ευκαιρίες επιστημονικής σταδιοδρομίας θα καταστήσουμε την Ευρώπη επιστημονικό συντελεστή παγκόσμιου κύρους και θα οικοδομήσουμε μια γνήσια Ένωση Καινοτομίας. Νέοι σαν κι αυτούς θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος - και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλά χέρια. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και τα τρία πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν σε σπουδαστές από τα νέα κράτη μέλη".

Η αρμόδια για την Εκπαίδευση Επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου, δήλωσε στο ίδιο πνεύμα: "Η επιστήμη αποτελεί τη λυδία λίθο για τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε: έχει επίπτωση σε όλα όσα αφορούν τη ζωή μας, καθώς μας προσφέρει ασφαλέστερα και αφθονότερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία, οικολογικότερες μεταφορές, πρόσβαση στις πληροφορίες, SMS, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας - ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Η επιστήμη κάνει τη διαφορά και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τον Διαγωνισμό της ΕΕ για Νέους Επιστήμονες και επενδύει εκατομμύρια ευρώ στην επιστήμη μέσω του Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα, του ταμείου Marie Curie, του Erasmus και άλλων προγραμμάτων. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αριστεία!"

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στους Miroslav Rapcak και David Pegrimek από την Τσεχία για το έργο "Διάγραμμα Πλήρους Φάσης Νανοσυσπειρώσεων CO2" (Complete Phase Diagram of CO2 Nanoclusters) στον τομέα της Φυσικής. Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Lukasz Sokolowski από την Πολωνία για το έργο "Στρατηγική για την Αναζήτηση Τροφής των μυρμηγκιών Formica Cinerea" (Foraging Strategy of the Ant Formica Cinerea) στον τομέα της Βιολογίας, ενώ το τρίτο απονεμήθηκε στους David Horvath και Marton Balassi από την Ουγγαρία για το έργο "Η Φύση στην Οθόνη σας: Μοντελοποίηση με βάση Η/Υ και Τοπικό Δίκτυο για την Εκπαίδευση στο πεδίο της Οικολογίας" (Νature on your Screen - Computer Based Modeling and Local Area Network in the Education of Ecology) στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Νέους Επιστήμονες θεσμοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1989 με σκοπό να ενθαρρύνει τους νέους με επιστημονικά ενδιαφέροντα να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία. Αποτελεί μέρος του προγράμματος "Επιστήμη και κοινωνία" του 7ου ΠΠ για την έρευνα. Από την έναρξή του μέχρι σήμερα έχουν διαγωνιστεί συνολικά 2074 νέοι (627 κορίτσια και 1.447 αγόρια) και έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 500 βραβεία. Το επίπεδο των συμμετοχών είναι σταθερά υψηλό, ενώ πολλοί από τους διαγωνιζόμενους έχουν προβεί σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις ή έχουν δημιουργήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις για την εμπορική εκμετάλλευση των ιδεών που ανέπτυξαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 125 διαγωνιζόμενοι από 37 χώρες της Ευρώπης αλλά και τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα κ.ά. Εκτός από τα έργα που απέσπασαν το πρώτο βραβείο, άλλα επτά έργα από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Λετονία, την Ιταλία και τη Βραζιλία κέρδισαν το δεύτερο, το τρίτο και το διεθνές βραβείο. Επιπλέον, απονεμήθηκαν 13 έπαινοι και ειδικά βραβεία σε νέους επιστήμονες που ξεχώρισαν σε διάφορες κατηγορίες. Πληροφορίες σχετικά με τους νικητές και με όλα τα έργα που υποβλήθηκαν διατίθενται στον δικτυακό τόπο του Διαγωνισμού.

Όσο για τον 23ο Διαγωνισμό, αυτός θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι νέοι μεταξύ 14 και 21 ετών που ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλουν (ατομικά ή ομαδικά, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 3 άτομα) γραπτό δοκίμιο με την πρότασή τους στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, έως τις 28 Ιανουαρίου 2011. Στο πρώτο στάδιο θα επιλεγούν 15 προτάσεις, οι οποίες θα προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης έως τις 31 Μαρτίου 2011. Η τελική επιλογή των 3 έργων που εκπροσωπήσουν τη χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα ολοκληρωθεί έως τις 6 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 
Διαγωνισμός της ΕΕ για Νέους Επιστήμονες
Εθνικός Διαγωνισμός
|More