Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας

25/06/2007

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξάγεται ήδη μέσω του Διαδικτύου η δημόσια διαβούλευση πάνω στις θέσεις που εκφράζει η Πράσινη Βίβλος "Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας: Νέες Προοπτικές". Οι επισκέπτες της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=ERAGreenPaper έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον μελλοντικό προσανατολισμό του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (European Research Area - ERA). Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης των εθνικών θέσεων για την Πράσινη Βίβλο αλλά και για τις συγκεκριμένες δράσεις που θα την υλοποιήσουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα σχόλια και τις απόψεις τους, είτε για την Πράσινη Βίβλο στο σύνολό της, είτε για επιμέρους θέματα, στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση diavouleysiERA@gsrt.gr.

Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, η ΓΓΕΤ και το Ελληνικό Δίκτυο Κέντρων Κινητικότητας Ερευνητών συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 3 Ιουλίου 2007 (10-12 π.μ.), στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο) στο πλαίσιο της Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για το περιεχόμενο και τους στόχους της Πράσινης Βίβλου αλλά και η πραγματοποίηση ενός ευρέος θεσμικού και δημόσιου διαλόγου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση της Πράσινης Βίβλου με έμφαση στο τμήμα 3.1("Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εργασίας για τους ερευνητές"), καθώς και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ μελών της Επιτροπής του Προγράμματος "Ανθρωποι" του 7ου ΠΠ, της Ομάδας Καθοδήγησης για τους Ανθρώπινους Πόρους και την Κινητικότητα, της Συνόδου των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής στην εκδήλωση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: κα. Χριστίνα Νάνου, τηλ. 210 7273505, Fax: 210 7246618, e-mail: cnanou@eie.gr.

Η Πράσινη Βίβλος για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας

Η Πράσινη Βίβλος "Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας: Νέες προοπτικές" στοχεύει στην εισαγωγή μιας "πέμπτης ελευθερίας" στο πλαίσιο της ΕΕ, της ελεύθερης διακίνησης γνώσης, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες τέσσερις ελευθερίες διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού.

Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας είναι μια πλατφόρμα για τη συγκέντρωση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για το συντονισμό τους με εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες. Προϋποθέτει επαρκή ροή ερευνητών μεταξύ οργανισμών, επιστημονικών κλάδων, τομέων και χωρών, ερευνητικές υποδομές παγκόσμιας εμβέλειας, άριστους ερευνητικούς οργανισμούς, αποτελεσματικό διαμοιρασμό της γνώσης, καλό συντονισμό των ερευνητικών προγραμμάτων και των προτεραιοτήτων και ουσιαστικό άνοιγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Ορισμένες από τις καινοτομίες που εισηγείται η Πράσινη Βίβλος είναι η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού ασφαλιστικού φορέα για τους ερευνητές και η παροχή της δυνατότητας στα κράτη-μέλη να εμπλέκονται στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας εκτός των Προγράμματων Πλαίσιο. Αλλα θέματα που θίγονται είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για νέες μορφές ερευνητικών υποδομών πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η θέσπιση κοινών αρχών για τη διαχείριση και την πρόσβαση σε υποδομές ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η λειτουργία ενός παγκόσμιου φόρουμ για τις ερευνητικές υποδομές, η ανάληψη ρυθμιστικής πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση της σύναψης συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διακυβερνητικούς ερευνητικούς οργανισμούς.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΓΓΕΤ, ΕΙΕ

 
ΕΕ: Δημόσια Διαβούλευση για την Πράσινη Βίβλο
Περισσότερα για την Πράσινη Βίβλο
Το κείμενο της Πράσινης Βίβλου στα ελληνικά
ΕΙΕ - Πρόσκληση εκδήλωσης
ΕΙΕ - Ερωτηματολόγιο για τη Διαβούλευση (Δημιουργία ενιαίας αγοράς εργασίας για τους ερευνητές)
|More