Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Ευρωπαϊκό επιχειρηματικό βραβείο για καινοτόμο διαφορικό Ελλήνων εφευρετών

13/07/2006

Ένα διαφορικό με καμπυλοειδή γρανάζια, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την κίνηση προς δύο κατευθύνσεις και να μπλοκάρουν τους τροχούς του αυτοκινήτου χωρίς κραδασμούς παρουσιάζει το επιχειρηματικό σχέδιο της ομάδας σπουδαστών του Athens Laboratory of Business Administration (ALBA), που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό "European Business Plan of the Year Competition 2006", που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Ιουνίου 2006 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Πρόκειται για εφεύρεση που αναπτύχθηκε από τον Κωνσταντίνο Σπέντζα, καθηγητή και διευθυντή του Eργαστηρίου Δυναμικής & Κατασκευών του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου, και τους εφευρέτες Θεόδωρο και Βασίλειο Τσιριγγάκη. Το "διαφορικό ελεγχόμενης διαφοροποίησης με καμπυλοειδή γρανάζια" είναι απλό και αποδοτικό, καθώς αλληλεπιδρά ελάχιστα με τα υπόλοιπα υποσυστήματα του αυτοκινήτου και ενισχύει τη διαφοροποίηση της ταχύτητας μεταξύ των τροχών του ίδιου άξονα.

Συγκεκριμένα, το νέο διαφορικό αποτελείται από δύο ζεύγη γραναζιών σε σχέση "πλανήτη" - "δορυφόρου". Οι "δορυφόροι" κινούνται σε επαφή με τους "πλανήτες" και, παράλληλα, ταλαντεύονται πάνω-κάτω, χάρις στην κυρτή μορφή των "πλανητών", σε έναν άξονα κάθετο προς τον άξονα των "πλανητών". Ελέγχοντας την κίνηση αυτή, με τη χρήση απλών μέσων, ελέγχεται, σε μεγαλύτερο βαθμό, η κατανομή της ροπής μεταξύ των δύο τροχών (ή μεταξύ δύο αξόνων). Το διαφορικό μπορεί να επιτελέσει υψηλό βαθμό διαφοροποίησης της γωνιακής ταχύτητας των κινητήριων τροχών, και μάλιστα αυτοελεγχόμενα, χωρίς να αλληλεπιδρά με άλλα συστήματα.

Σε ένα πιθανό σενάριο, οι υπάρχοντες αισθητήρες του ABS ανιχνεύουν τις διαφορές στην ταχύτητα μεταξύ των τροχών που περιστρέφονται, σε συνδυασμό με ενεργοποιητές (μηχανικό, υδραυλικό, ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό σύστημα) που ελέγχουν τα γρανάζια - "δορυφόρους" μέσω δύο πολύ μικρών εμβόλων, με αποτέλεσμα να ελέγχεται ενεργά η κατανομή της ροπής (χωρίς τριβή).

Ο μηχανισμός είναι απλός, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων και ελάχιστο κόστος μετατροπής. Τα πλεονεκτήματα της ελληνικής εφεύρεσης, σε σύγκριση με παρόμοιες πατέντες στο συγκεκριμένο τομέα, είναι η απλή σχεδίαση και η δυνατότητα εφαρμογής της σε μεγάλα οχήματα. Η εφεύρεση μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα από αυτοκινητοβιομηχανίες, βιομηχανίες που παράγουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων, εταιρείες κατασκευής αντλιών, κ.λπ. Το επιχειρηματικό σχέδιο, που διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό, αναπτύχθηκε από την ομάδα φοιτητών του ALBA "CURVE DYNAMICS" (Γεωργία Μαυράκη, Αγγελική Μενάγια, Ηλίας Πιτσαβός, Νικόλαος Ρούκας και Goce Serafimov), υπό την επίβλεψη του Δρα Βασίλη Θεοχαράκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Marketing και Επιχειρηματικότητας στο ALBA.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός "European Business Plan of the Year Competition" διοργανώνεται από το 1993, με πρωτοβουλία του INSEAD (Γαλλία) και του London Business School (Ην. Βασίλειο), ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν, εκτός από το ALBA, ομάδες σπουδαστών από τις σχολές: SDA BOCCONI (Ιταλία), Cranfield School of Management (Ην. Βασίλειο), EM-Lyon (Γαλλία), The Management School/ Imperial College (Ην. Βασίλειο), INSEAD (Γαλλία), London Business School (Ην. Βασίλειο), Rotterdam School of Management (Ολλανδία), SSES-Stockholm School of Entrepreneurship (Σουηδία), Vlerick Leuven Gent Management School (Βέλγιο) και WHU Koblenz- Otto Beisheim Graduate School of Management (Γερμανία). Το πρώτο βραβείο απέσπασε η σουηδική ομάδα από το SSES για το επιχειρηματικό σχέδιο "FASSHE" που αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος απογραφής και διαχείρισης για χώρους εστίασης το οποίο επιτρέπει την αυτόματη παραγγελία και απογραφή φιαλών.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ALBA

 
Θ. Τσιριγγάκης
ALBA
|More