Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
25 χρόνια προσφοράς των ελληνικών Πανεπιστημίων στην έρευνα

O υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια των Πανεπιστημίων

31/10/2008

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Οκτωβρίου, η κεντρική επετειακή εκδήλωση για τα 25 χρόνια ερευνητικού έργου των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σκοπός της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, ήταν η προβολή του ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και, πιο συγκεκριμένα, του έργου των ΕΛΚΕ (Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας) και της συνεισφοράς τους στην έρευνα και την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών υποδομών των Πανεπιστημίων.

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση έξι νομοσχεδίων για την ανώτατη εκπαίδευση, οι Πρυτανικές Αρχές των 23 δημόσιων πανεπιστημίων άνοιξαν με την εκδήλωση αυτή τον διάλογο με την κοινωνία παρουσιάζοντας από κοινού τα επιτεύγματα τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν οι βασικές υποδομές έρευνας των ΑΕΙ και έγινε λεπτομερής οικονομικός απολογισμός των ερευνητικών τους πεπραγμένων.

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν είναι και τα ακόλουθα:
- Περισσότεροι από 30.000 νέοι ερευνητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές δίπλα στους ακαδημαϊκούς δασκάλους τους, δραστηριοποιούνται στα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων
- Το 80% της συνολικής ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα μας πραγματοποιείται στα ΑΕΙ
- Τα τελευταία 5 χρόνια, τα 23 ελληνικά ΑΕΙ είχαν εισροές 1.481.689.000 ευρώ από τα ερευνητικά τους προγράμματα
- Κατά την ίδια περίοδο, ο τακτικός προϋπολογισμός του κράτους ήταν 966.470.000 ευρώ, ενώ μόνο το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος διατέθηκε για την έρευνα.

Οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία του ρόλου των ελληνικών πανεπιστημίων για τη σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία. Τα δημόσια πανεπιστήμια, μέσω του ερευνητικού τους έργου, ενισχύουν και ανανεώνουν τον επιστημονικό τους λόγο, συνιστώντας έτσι μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης καθώς μέσα από την Επιστημονική Έρευνα προκύπτουν καινοτόμες ιδέες οι οποίες ανοίγουν δρόμους πέρα από την επιστήμη, στην κοινωνία και την οικονομία.

Χαρακτηριστικό της υψηλής ποιότητας του ερευνητικού έργου που παράγεται στα ελληνικά ΑΕΙ είναι το γεγονός ότι πέντε ελληνικά πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια Αθήνας, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Δημόκριτος συμμετέχουν στο "πείραμα του αιώνα" που έχει ξεκινήσει στο γνωστό ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN στην Ελβετία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ

 
Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ
Κατάλογος ελληνικών ΑΕΙ - ΥΠΕΠΘ
|More