Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Ελληνικά επιτεύγματα μικροηλεκτρονικής κατακτούν τη διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας

06/06/2012

Ελληνικά καινοτόμα αποτελέσματα που φέρουν τη σφραγίδα "Made in Greece", υψηλής τεχνολογικής αιχμής και επιστημονικής αριστείας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας "Επιτεύγματα Μικροηλεκτρονικής" που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2012 στο Athens InnoCenter στο Μαρούσι. Στόχος ήταν η ενημέρωση για την πρόοδο του Προγράμματος Φ2-Ενισχύσεων Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική, και η προβολή της σημαντικής ανάπτυξη του cluster Συστημάτων και Εφαρμογών Νανο/Μικροηλεκτρονικής, εν μέσω μάλιστα ιδιαζόντων αναπτυξιακών και οικονομικών προκλήσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάστηκαν ήταν, καινοτόμα συστήματα αισθητήρων (έργο Memsense), ανάπτυξη ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ (Brite Hellas), ευφυής κάμερα χαμηλού κόστους (Diaplous), προηγμένος ραδιοπομπός πολύ υψηλών συχνοτήτων (Ceragon Networks), έξυπνη πύλη νέας γενιάς για κινητές επικοινωνίες (Bytemobile), προγραμματιστής ποιότητας υπηρεσιών για δίκτυα τέταρτης γενιάς (Antcor), κ.ά.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών/ερευνητικών φορέων που υλοποιούν τα ενταγμένα έργα του Προγράμματος, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα, και τα στελέχη που επιτελούν τα καθήκοντα του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης εκ μέρους του Corallia Clusters Initiative.

Eκ των προσκεκλημένων κεντρικών ομιλητών, ο Dr. Asmund Tielens, Vice President & General Manager Connectivity and Automotive & Industrial Business Group, Dialog Semiconductor, αναφερόμενος στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και στο ταλέντο των Ελλήνων επιστημόνων, είπε χαρακτηριστικά: "H σημερινή εικόνα που έχουμε είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ευκαιρίες και προοπτικές για επιχειρηματική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα έχουμε εντοπίσει ένα εξαιρετικό μίγμα επιχειρηματιών και άριστα καταρτισμένων επιστημόνων και μηχανικών, απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη εταιρεία στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε εμείς". Επίσης, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην υψηλής ποιότητας τεχνολογία που παράγεται από την ομάδα της Dialog στην Πάτρα, αναδεικνύοντας το ταλέντο, την επιμονή αλλά και την υψηλή κατάρτιση και αποτελεσματικότητα των Ελλήνων μηχανικών.

Κατά την ομιλία του, ο Δρ. Νικόλαος Βογιατζής, Διευθυντής Τεχνολογίας και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Corallia, έδωσε το στίγμα της Ημερίδας, παραπέμποντας στο γράμμα στήριξης προς την Ελλάδα που απέστειλαν πρόσφατα 21 Νομπελίστες, αναφέροντας ότι "Aαντανακλά, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την προώθηση και ανάπτυξη της ελληνικής έρευνας και τεχνολογίας, μέσα από τις παρεμβάσεις μας για την ανάπτυξη άριστων clusters καινοτομίας. Σήμερα, σε αυτό το αμφιθέατρο, παρουσιάζονται σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, που κανείς δεν θα πίστευε πριν κάποια χρόνια ότι η χώρα προέλευσής τους είναι η Ελλάδα."

Πρόγραμμα Φ2-Ενισχύσεων Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική

Tο Πρόγραμμα με τίτλο "Φάση-2 Ενίσχυσης Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική", προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2008 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Επιχειρηματικότητα- Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ-ΙΙ), τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η "Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών - Corallia" (Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά").

Οι ενταγμένες Πράξεις (Έργα) του Προγράμματος, συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Αξονα Προτεραιότητας 1 "Δημιουργία και Αξιοποίηση της Καινοτομίας υποστηριζόμενης από Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη" του ΕΠΑΝ-ΙΙ, του Αξονα Προτεραιότητας 3 "Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας, της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης" του Ε.Π. "Αττική 2007-2013", και του Αξονα Προτεραιότητας 4 "Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα στην ΠΚΜ" του Ε.Π. "Μακεδονία - Θράκη 2007-2013".

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών - Corallia

 
Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών - Corallia
Προγράμματος Φ2-Ενισχύσεων Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική
|More