Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
"Οδύσσειες Καινοτομίας 2013": όταν οι νέοι δημιουργούν καινοτόμες επιχειρήσεις με νέες τεχνολογίες

25/06/2013

Τέσσερα πρωτότυπα επιχειρηματικά σχέδια διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "Οδύσσειες Καινοτομίας 2013", που διοργάνωσαν πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Στόχος του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι η δημιουργία επιχειρήσεων με καινοτόμο χαρακτήρα στην Ήπειρο.

Από τις ομάδες των ερευνητών και εν δυνάμει επιχειρηματιών που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, επιλέχθηκαν αρχικά οκτώ ομάδες, οι οποίες παρακολούθησαν τα εντατικά σεμινάρια επιχειρηματικότητας που σχεδίασε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου με την τελετή απονομής των βραβείων στο Αμφιθέατρο του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.

Περνώντας από το στάδιο της εκπαίδευσης στην έναρξη της επιχειρηματικής τους σταδιοδρομίας, οι ομάδες που βραβεύτηκαν είναι οι ακόλουθες:

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα Cozy-Τherapy (Δημήτρη Γάτσιο, Γεώργιο Ρήγα και Παναγιώτη Μπούγια). Πρόκειται για μια καινοτόμο εφαρμογή, μια διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης ψυχολόγων και παροχής συμβουλευτικής μέσω video, στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχολογίας, Η εφαρμογή θα υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαδικτυακών συνεδριών ως εναλλακτικό ή ενισχυτικό μέσο της παραδοσιακής μεθόδου ψυχολογικής υποστήριξης, γεγονός που τη διαφοροποιεί από τις αντίστοιχες εφαρμογές που διατίθενται ήδη στην αγορά.

Η εφαρμογή θα συνοδεύεται από λογισμικό αναγνώρισης ψυχοσωματικής κατάστασης (π.χ. ανησυχία, άγχος, επίπεδα στρες), το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή συναισθηματικών μεταβολών του ατόμου τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, όσο και σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς του (εργασία, μετακινήσεις, κ.λπ.), παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες στον ψυχολόγο και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε μια αποτελεσματικότερη συμβουλευτική.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα e-orderNow (Πέτρος Μανούσης, Βασίλειος Καραβασίλης, Νικόλαος Τζιωρτζιώτης). Η πρωτοβουλία αυτή αφορά στον τρόπο παραγγελίας σε μονάδες εστίασης και διασκέδασης, φιλοδοξώντας να τον καταστήσει μια συναρπαστική εμπειρία για τον πελάτη, να ελαττώσει το χρόνο και να αυξήσει το ρυθμό παραγγελιών, και να μειώσει τα κόστη λειτουργίας για τον επιχειρηματία. Το e-orderNow φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο παραγγελίας στις μονάδες εστίασης και διασκέδασης, αντικαθιστώντας το έντυπο μενού με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας μέσω κινητού τηλεφώνου και χρησιμοποιώντας νέες μορφές ασύρματης επικοινωνίας. Ετσι, αντί για το κλασικό έντυπο μενού, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει ηλεκτρονικά μέσω μίας διαδραστικής εφαρμογής, φωτογραφίζοντας/scanning ένα QR code (γραμμοκώδικα) με κινητό τηλέφωνο (smart phone).

Έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό menu του καταστήματος, ο πελάτης θα μπορεί να κάνει τις παραγγελίες του χωρίς να έχει την άμεση ανάγκη του σερβιτόρου. Επιπλέον, αντί QR code μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια νέα μορφή ασύρματης επικοινωνίας που ονομάζεται NFC (Near Field Communication). Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας ο επιχειρηματίας θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ένα νέο κανάλι επικοινωνίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη λειτουργίας της επιχείρησης και παρέχοντας καλύτερη εξυπηρέτηση στον πελάτη.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στις ομάδες Appiatric και OpenX. Η ομάδα Appiatric (Πέτρο Καρβέλη, Χρυσόστομο Στύλιο και Αργυρώ Παππά) θα παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης με έμφαση στο τομέα της υγείας. Η ομάδα αναπτύσσει ένα λογισμικό μέσω του οποίου ο χρήστης ενός κινητού τηλεφώνου (smart phone) θα έχει τη δυνατότητα μίας έγκαιρης και γρήγορης διάγνωσης σε βλάβες του δέρματος, όπως ο καρκίνος. Παράλληλα, θα δίνει την δυνατότητα σε δερματολόγους να παρακολουθούν την πορεία των ασθενών τους χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εφαρμογής αφορά αφενός την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και αφετέρου την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και ενημέρωση του δερματολόγου-ιατρού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η ομάδα OpenX (Δημοσθένη Ευσταθίου, Ευάγγελο Ευαγγέλου και Ανδρέα Γκριμπαβιώτη) διαθέτει δεξιότητες στους τομείς του cloud computing, της επεξεργασίας δεδομένων μεγάλης κλίμακας και του marketing. Σχεδιάζει προϊόντα και υπηρεσίες που θα υποστηρίζουν τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας καθώς και τις εταιρίες εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να λαμβάνουν διαχειριστικές αποφάσεις αποτελεσματικότερα και να μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους. Οι έξυπνες εφαρμογές τους (cloud) συλλέγουν και διαχειρίζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και παρέχουν υπηρεσίες marketing (gamification).

Όλες οι βραβευμένες ομάδες θα έχουν προνομιακή εγκατάσταση στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, ενώ η πρώτη ομάδα έλαβε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ, το οποίο συγκεντρώθηκε από τους χορηγούς του Διαγωνισμού (Attica Wealth Management, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Επιμελητήριο Aρτας, Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βίκος ΑΕ, Γκλίναβος ΑΕ). Οι ομάδες λαμβάνουν υποστήριξη σε εργαλεία και εργασιακούς χώρους στην Αθήνα από την Microsoft Innovation Center in Greece.

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης προέρχονταν από τον επιχειρηματικό κόσμο, συμβουλευτικές εταιρείες, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και τον ακαδημαϊκό χώρο. Στα σεμινάρια συμμετείχαν ως μέντορες, εισηγητές και αξιολογητές Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες παγκοσμίου εμβέλειας, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και εξειδικευμένοι σύμβουλοι, παρέχοντας υποστήριξη και καθοδήγηση στις συμμετέχουσες ομάδες για την ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Ο Διαγωνισμός υποστηρίχθηκε επιπλέον από τους χορηγούς, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, το Υπουργείο Εξωτερικών και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων, καθώς και από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 
Οδύσσειες Καινοτομίας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου
|More