Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Η στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες

14/02/2008

Tη στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των νέων τεχνολογιών παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας την "χάρτη που πρόκειται να ακολουθήσουμε στα επόμενα χρόνια, για να συμβάλουμε συντεταγμένα και αποτελεσματικά στην ψηφιακή σύγκλιση με την ενωμένη Ευρώπη".

Η νέα στρατηγική διαμορφώθηκε έπειτα από διαβούλευση με την ΕΕΤΤ, τους φορείς, τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, τους χρήστες του Διαδικτύου, τους bloggers και τα on line fora. Το Υπουργείο έλαβε επίσης υπόψη του την εμπειρία και τις πρακτικές άλλων χωρών και κυρίως αυτών που παρουσιάζουν αντίστοιχα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, προσαρμόζοντας τα δεδομένα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.

Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων τριών χρόνων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: "έχει γίνει πραγματικά μια μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του χάσματος που χώριζε την Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ως προς της διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Όταν το 2005 στοχεύσαμε στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο 7% του πληθυσμού μέχρι το 2008, ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα τέτοιο φιλόδοξο στόχο. Και είναι φυσικό αφού το 2004 ξεκινούσαμε μόλις από το 0,1%. Κι όμως, ξεπεράσαμε το στόχο μας και μάλιστα νωρίτερα απ? ότι υπολογίζαμε. Σήμερα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας έχει φθάσει στο 10% του πληθυσμού, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο συνδέσεις ADSL. Και η ζήτηση σήμερα που μιλάμε αυξάνεται συνεχώς. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριζόταν ότι έχουμε κατακτήσει όλους τους στόχους μας. Και αυτό γιατί διαρκής επιδίωξή μας είναι να προχωρούμε πιο ψηλά και να διεκδικούμε την ισότιμη θέση ανάμεσα στις πρωτοπόρες Ευρωπαϊκές Χώρες στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Αυτή άλλωστε είναι η φιλοσοφία της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 όπως εκπονήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς".

Η στρατηγική για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών έχει ως όραμα να γίνει η Ελλάδα μια από τις χώρες που αξιοποιούν, αναπτύσσουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής εποχής, με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Στόχοι της είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία νέων αγορών, επενδύσεων και θέσεων εργασίας και η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Για την επίτευξη των στόχων της, η στρατηγική θα στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες: τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων, καθώς και την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι άξονες της στρατηγικής είναι τρεις:
- Η ανάπτυξη υποδομών με τη δημιουργία δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς και την εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας ώστε να αποτελέσει τον κύριο κόμβο μεταφοράς δεδομένων από την ?πω και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
- Η εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών μέσω της προώθησης νέων νομοθετικών ρυθμίσεων και δράσεων (π.χ. ανάπτυξη δικτύων εναλλακτικών τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας)
- Οι πιλοτικές εφαρμογές των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής (όπως η επιδότηση των οικιακών συνδέσεων adsl, η παροχή δορυφορικού internet στα τρένα, η εκπομπή ψηφιακών εφαρμογών στα ΜΜΜ, η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων επίδειξης των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας κ.ά.)

Το κόστος που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή της στρατηγικής εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια συνδρομητές. Ο προϋπολογισμός θα καλυφθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αφορά τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων και μέσω της εφαρμογής του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι υποστηρίζει θερμά τους στόχους της στρατηγικής και θεωρεί ότι τόσο η εγκατάσταση μιας οπτικής ίνας ανά συνδρομητή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όσο και η χρήση ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, αποτελούν ορθή προσέγγιση η οποία, κατ' αρχήν, χρήζει κοινοτικής στήριξης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από YME

 
Στοιχεία από την Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών
Ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα
|More