Έρευνα στην ΕλλάδαΈρευνα στην ΕυρώπηΝέα-ΕκδηλώσειςΠηγές    RSS
Αρχική Σελίδα  Χάρτης 
 Νέα-Εκδηλώσεις   Νέα Έρευνας και Καινοτομίας  English version   
 
Διαβούλευση ΕΕ για το "διαδίκτυο των πραγμάτων"

30/04/2012

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με το "διαδίκτυο των πραγμάτων" (Internet of Things), τις έξυπνες συνδεδεμένες συσκευές, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για μελλοντική κατάσταση, κατά την οποία καθημερινά αντικείμενα (π.χ. κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, ρούχα, ακόμη και τρόφιμα) θα συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο μέσω έξυπνων μικροκυκλωμάτων και θα μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα.

Στόχος της διαβούλευσης είναι να προσδιοριστεί το πλαίσιο που θα επιφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του διαδικτύου των πραγμάτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή έλεγχο των συσκευών συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης πληροφοριών. Έως τις 12 Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους σχετικά με την προστασία και την ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής, θέματα δεοντολογίας, διαλειτουργικότητας και διακυβέρνησης, κ.λπ.

Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος διαθέτει τουλάχιστον 2 αντικείμενα που συνδέονται με το διαδίκτυο. Έως το 2015, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 7, με 25 δισ. συσκευές συνδεμένες ασύρματα παγκοσμίως. Έως το 2020, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 50 δισ.

Στο μέλλον, λοιπόν, πολλά καθημερινά πράγματα θα συνδέονται. Για παράδειγμα, εάν ένας καθηγητής ακυρώσει μια πρωινή διάλεξη λόγω ασθενείας, τα ξυπνητήρια των φοιτητών και οι καφετιέρες θα μπορούσαν να ρυθμιστούν αυτόματα, χαρίζοντάς τους μία επιπλέον ώρα ύπνου. Εάν ένα ηλικιωμένο άτομο ξεχάσει να πάρει ένα σημαντικό χάπι, θα μπορούσε να σταλεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε κοντινό μέλος της οικογένειας, ή ακόμα και σε τοπικό κέντρο έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε κάποιος να μπορέσει να περάσει για να ελέγξει την κατάσταση.

Για την αξιοποίηση των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών δυνατοτήτων του διαδικτύου των πραγμάτων απαιτούνται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, όπου όλοι οι συντελεστές θα μπορούν να ανταγωνιστούν σε ίση βάση, χωρίς ελεγκτές πρόσβασης ή δέσμιους χρήστες. Για την κοινωνική του αποδοχή απαιτείται να οριστεί δεοντολογικό και νομικό πλαίσιο, που θα υποστηρίζεται από την τεχνολογία και θα παρέχει στους χρήστες τον έλεγχο και την ασφάλεια.

Μέσω της διαβούλευσης, η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, την προστασία και την ασφάλεια, την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών που υποστηρίζονται από το διαδίκτυο των πραγμάτων, θέματα δεοντολογίας, διαλειτουργικότητας, διακυβέρνησης και προτύπων. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με το διαδίκτυο των πραγμάτων, η οποία θα εκδοθεί έως το καλοκαίρι του 2013. Η προώθηση του διαδικτύου των πραγμάτων συνιστά προτεραιότητα του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 
Ανακοίνωση ΕΕ
Διαβούλευση ΕΕ
|More