National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
  To EKT 
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news
Τεχνολογική Υποδομή

Το ΕΚΤ αναπτύσσει e-Υποδομή για την οργάνωση, διαχείριση, αποθήκευση και διατήρηση του ψηφιακού επιστημονικού, ερευνητικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.  

Η e-Υποδομή συνολικά χειρίζεται τουλάχιστον 50TB πληροφορίας, διαθέτοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια σελίδες ελληνικού ψηφιοποιημένου περιεχομένου, 400.000 εγγραφές μεταδεδομένων και συλλογικών καταλόγων, εκατοντάδες video μορφωτικών, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, και δεκάδες ψηφιακά αποθετήρια, βιβλιοθήκες, συλλογικούς καταλόγους, ηλεκτρονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων Έρευνας και Τεχνολογίας.  

Με βάση τις διεθνείς τάσεις και τις σημερινές ανάγκες, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της νέας φάσης της e-υποδομής, με στόχο την παροχή, Software as a Service Cloud υπηρεσιών, εξειδικευμένων για οργάνωση, τεκμηρίωση και διάθεση ψηφιακού τεκμηριωμένου περιεχόμενου, υψηλής αξίας σε μεγάλη κλίμακα, με χαρακτηριστικά κλιμάκωσης, βιωσιμότητας και συμμόρφωσης στα απαιτούμενα διεθνή πρότυπα.  

Βασικές αρχές της μέχρι σήμερα ανάπτυξης και λειτουργίας της e-Υποδομής, σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων, είναι:

  • Στοχευμένη ανάπτυξη υποδομής εξειδικευμένης στη διάθεση περιεχομένου, με συντονισμένη βελτιστοποίηση σε επίπεδο συστημάτων και εφαρμογών, ώστε να προσφερθούν άριστες λύσεις για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου, σε σχέση με υποδομές γενικού σκοπού.
  • Αξιοποίηση και συνεισφορά, λογισμικού ΕΛ/ΛΑΚ, από το επίπεδο των συστημάτων έως και αυτό των εφαρμογών περιεχομένου και παρακολούθησης/διαχείρισης, για την διάθεση των υποστηριζόμενων υπηρεσιών σε μεγάλη κλίμακα και με χαμηλό κόστος αδειών χρήσης λογισμικού.
  • Εφαρμογή τεχνολογιών virtualization σε μεγάλη έκταση (ήδη από το 2007). Σήμερα οι υπηρεσίες προσφέρονται πάνω από την πλατφόρμα εικονικών μηχανών που υποστηρίζει εκατοντάδες εικονικούς και φυσικούς εξυπηρετητές, σε διαμόρφωση βελτιστοποιημένη για τη διάθεση σύνθετων υπηρεσιών περιεχομένου.
  • Συστήματα για διαχείριση και παρακολούθηση εκατοντάδων επιμέρους στοιχείων εξοπλισμού, λογισμικού ή επίδοσης τελικής υπηρεσίας, σε πραγματικό χρόνο για υψηλή διαθεσιμότητα, ασφάλεια και δυνατότητα ελέγχου. Το σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της υποδομής περιλαμβάνει 854 επιμέρους παραμέτρους για περιοδικό έλεγχο καλής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της ενεργειακής επίδοσης της υποδομής.
  • Εφαρμογή αρχών της πράσινης πληροφορικής (Green IT) για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και χαμηλού περιβαλλοντικού κόστους. Η εφαρμογή περιλαμβάνει το επίπεδο των υποδομών Datacenter του ΕΚΤ, την αρχιτεκτονική των εφαρμογών και την ευρεία χρήση τεχνολογιών virtualisation και συστημάτων παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας. Με την εφαρμογή των αρχών της πράσινης πληροφορικής (Green IT) και τεχνολογιών virtualization εκτιμάται ότι από το 2008 έχουν μειωθεί οι εκπομπές CO2 κατά 420 τουλάχιστον τόνους, εκτίμηση η οποία γίνεται διαθέσιμη μέσω ειδικού εργαλείου που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ (ΕΚΤ’s Virtual Infrastructure Green Meter  - http://code.google.com/p/e-vigr/) .

Τα μέσα για την παροχή των υπηρεσιών της e-υποδομής στην απαιτούμενη κλίμακα είναι τα ακόλουθα:

  •  Το σύγχρονο Υπολογιστικό Κέντρο-Datacenter, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό χώρο, μιας και επιπλέον της e-υποδομής του ΕΚΤ και του κόμβου Hellas Grid Athena, φιλοξενεί και τους κόμβους GEANT, ΠΙΘΟΣ και ViMA της ΕΔΕΤ ΑΕ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Έχει ωφέλιμο εμβαδό πάνω από 100 τ.μ., είναι εξοπλισμένο με συστήματα ελέγχου πρόσβασης, πυρανίχνευσης/πυρόσβεσης VESDA/FM200, απομακρυσμένης παρακολούθησης κλιματολογικών συνθηκών, αδιάλειπτης παροχής ενέργειας, κ.ά.

 

Έχει εγκατεστημένη συνολική ισχύ της τάξης των εκατοντάδων KW και υποστηρίζεται από γεννήτρια 500KVA. Στο πλαίσιο εφαρμογής των πολιτικών Green IT του ΕΚΤ πρόσφατα (2012) εισήχθησαν συστήματα για τον υπολογισμό και παρακολούθηση των ενεργειακών μεγεθών και του PUE (Power Usage Effectiveness) του Datacenter σε πραγματικό χρόνο και ο σχεδιασμός και εφαρμογή εξελιγμένων τεχνικών Cold Isle Containment για την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του.

  • Η πλατφόρμα εκτέλεσης εικονικών μηχανών, για την υποστήριξη των υπηρεσιών, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, η οποία υποστηρίζει σήμερα 91 εικονικές μηχανές υψηλών επιδόσεων, σε ένα σύνολο 133 συνολικά φυσικών και εικονικών εξυπηρετητών. Η πλατφόρμα εκτέλεσης εικονικών μηχανών λειτουργεί ήδη από το 2007 έχει επιτύχει σημαντική μείωση περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους ενέργειας δίνοντας σημαντικές δυνατότητες ευελιξίας.
     
  • Συνολικά 42 φυσικοί εξυπηρετητές υψηλών επιδόσεων, 2 συστήματα αποθήκευσης τύπου Storage Area Network σε διάταξη υψηλής διαθεσιμότητας μέσω συνδέσεων Fiber Channel 4Gbps, συνολικής  χωρητικότητας 80TB, για τη φιλοξενία ψηφιακών δεδομένων μεγάλου όγκου. Ταυτόχρονα για την ασφάλεια των δεδομένων αξιοποιούνται αυτοματοποιημένες βιβλιοθήκες λήψης αντιγράφων ασφαλείας, με χωρητικότητα ανώτερη των 120TB.
     
  • Σύστημα ελέγχου, παρακολούθησης και διαχείρισης το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο εκατοντάδες επιμέρους στοιχεία εξοπλισμού για 854 παραμέτρους επίδοσης και λειτουργίας, με δυνατότητες ειδοποίησης 24/7/365.
     
  • Συστοιχίες συστημάτων και συνδυασμένου λογισμικού για αυτοματοποιημένη μαζική παράλληλη επεξεργασία ψηφιακών αρχείων, μετατροπές μορφών ψηφιακού υλικού, επεξεργασία OCR, καθώς και αποθήκευση και τελική διαδικτυακή διάθεσή τους με υψηλή κλιμάκωση και με δυνατότητες επεξεργασίας εκατοντάδων GB πληροφορίας ανά ημέρα.
  • Kέντρο Ψηφιοποίησης με δυνατότητα ψηφιοποίησης εξειδικευμένων και ιδιαίτερων απαιτήσεων, τύπων υλικού. Διαθέτει εξοπλισμό για ψηφιοποίηση έντυπων τεκμηρίων μεγάλου μεγέθους (A2+), ψηφιοποίηση υλικού σημαντικής αξίας μέσω φωτογράφησης με ψηφιακή κάμερα medium format, ψηφιοποίηση microfiche/microfilms, κ.ά.
  • Δικτυακή υποδομή, διαμορφωμένη έτσι ώστε να έχουν απαλειφθεί πλήρως μοναδικά σημεία αστοχίας (single point of failure), ταχύτητας Gbps από άκρο σε άκρο και με προγραμματισμένη την δημιουργία Disaster Recovery μηχανισμών και την εισαγωγή 10GE στα σημεία που απαιτείται.

Για την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών παροχής επιστημονικού περιεχομένου, η τεχνολογική υποδομή του φορέα επιπρόσθετα περιλαμβάνει:

  
  • Ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο δημόσιας πρόσβασης: Μέσω του δικτύου αυτού έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες συνδέσεις από χρήστες της Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ καθώς και επισκέπτες του ΕΙΕ.
    Πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο: http://www.broadbandcity.gr
     
  • Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο 22 θέσεων εργασίας για πρόσβαση σε πηγές επιστημονικής πληροφόρησης με τη χρήση μηχανισμού έξυπνων καρτών.
     
  • Αμφιθέατρο ΕΙΕ για υποστήριξη εκδηλώσεων, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα παροχής live streaming ή Video on Demand, αυτόνομα ή σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ καθώς και αίθουσα εκπαίδευσης με εξοπλισμό τηλεδιασκέψεων.

    Τα βίντεο από τις εκδηλώσεις του ΕΚΤ είναι διαθέσιμα online στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.ekt.gr/news/events/ekt/videos.html


 
ΕΚΤ & Πράσινη Πληροφορική
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+