National Documentation Centre - Access to Knowledge
About EKT - Menu EKT Services - Menu EKT Products - Menu EKT News - Menu EKT Support - Menu EKT Contacts - Menu
    Το ΕΚΤ 
English version
EKT sitemap
Homepage
Help on navigation
Site news
Τι είναι το ΕΚΤ
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας. 

Το ΕΚΤ ιδρύθηκε το 1980 με χρηματοδότηση του "Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών". Εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Διευθύντρια του ΕΚΤ είναι η Δρ Εύη Σαχίνη.

Σήμερα το ΕΚΤ είναι κεντρικός φορέας οργάνωσης και διάθεσης περιεχομένου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο οποίος, σε συνεργασία με άλλους ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, συμβάλλει στην ανάπτυξη υψηλής τεχνογνωσίας στον τομέα του ψηφιακού περιεχομένου.

  • Οργανόγραμμα ΕΚΤ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της πολιτικής και η αξιολόγηση της λειτουργίας του φορέα καθορίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΣΕΚΤ) (Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Π.Δ. 226/89 "Οργανισμός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών" (ΦΕΚ Α/107), όπως έχει τροποποιηθεί με το Π.Δ. 347/96 - ΦΕΚ Α/229).
Το ΕΣΕΚΤ απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Ο θεσμικός ρόλος και οι δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης προκύπτουν από το Π.Δ. 226/1989, το Π.Δ. 347/1996 και τον Ν. 3190/30/10/2003 (άρθρο 23). 

Στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων λειτουργιών του ΕΚΤ εντάσσονται, μεταξύ άλλων:

  • Η δημιουργία και online διάθεση ελληνικών βάσεων δεδομένων επιστήμης και τεχνολογίας
  • Η συγκρότηση και διάθεση του Εθνικού Αρχείου των Διδακτορικών Διατριβών
  • Η ανάπτυξη και παροχή λογισμικού για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών των ελληνικών βιβλιοθηκών και τη διασφάλιση της πρόσβασης και διασύνδεσής τους με τράπεζες πληροφοριών ελληνικού και διεθνούς περιεχομένου Επιστήμης και Τεχνολογίας
  • Η δημιουργία Δικτύου Βιβλιοθηκών και η ενημέρωση Εθνικών Συλλογικών Καταλόγων
  • Η υποστήριξη του τμήματος ISSN, ISBN της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. 

Με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, εξειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, στρατηγικές συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, αναπτύσσει πρωτοπόρες δράσεις:

  • Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας
  • Υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης
  • Ηλεκτρονικά αποθετήρια και περιοδικά ανοικτής πρόσβασης
  • Υποστήριξη ελληνικής έρευνας στο διεθνές περιβάλλον
  • Προώθηση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Το εύρος των πηγών πληροφόρησης, το εξειδικευμένο προσωπικό και η τεχνική υποδομή καθιστούν το ΕΚΤ κεντρικό σημείο στη ροή της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης προς την επιστημονική, ερευνητική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας. Παράλληλα, το ΕΚΤ έχει σημαντική παρουσία στον ευρωπαϊκό χώρο, μέσω της συμμετοχής του σε έργα και δίκτυα σχετικά με την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Καινοτομία.

 

.
Χρήστες του ΕΚΤ
.
ΓΓΕΤ  
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)
.
Δημοσιεύματα για το ΕΚΤ  
.
Eτήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων 2014  
Παρουσίαση ΕΚΤ στο επετειακό λεύκωμα "Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 1958-2008, Ίδρυση-Πορεία-Προοπτικές"
 
(800x600) - IE 4+ / Netscape 4+